ZDRAVSTVO

Forto: Zabrinut sam stanjem u „Domu zdravlja“, kaznit ćemo odgovorne

Ne razumijem zašto Vlada ovo nalaže i šta je do sada radio Upravni odbor, jer problem s reagensima traje mjesecima, rekao je Forto

„Dom zdravlja KS“: Problem s nedostatkom reagensa još nije riješen

Piše: A. TABAK

13.3.2019

U ambulantama „Doma zdravlja KS“ i dalje nedostaje čak 28 reagensa, zbog čega su građani primorani već mjesecima osnovne laboratorijske nalaze raditi u privatnim laboratorijima. Zbog ovih problema i činjenice da mnogi pacijenti nemaju novca da urade neophodne nalaze kako bi se liječili, reagirala je i Vlada KS.

Objediniti nabavku

Premijer KS Edin Forto kazao je za „Avaz“ da su dobili informacije od Kliničkog centra i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ šta imaju na stanju te da su naložili direktoru „Doma zdravlja KS“ da komunicira s rukovodstvom ovih ustanova i vidi šta od reagensa im mogu ustupiti iz svojih zaliha.

- Međutim, problem je što neki od reagensa reagiraju samo na određenu vrstu opreme od određenih proizvođača. Može se desiti da čak iako je to potreban reagens, s Kliničkog centra se ne može primijeniti u Domu zdravlja jer nije kompatibilan s opremom koju ima taj dom zdravlja. To je još jedan od razloga zašto je potrebno da se u budućnosti objedini nabavka za zdravstveni sektor jer su svi nabavljali samo za sebe – rekao je Forto.

Premijer je kazao da ne razumije zašto Vlada ovo nalaže te se pita šta je do sada radio Upravni odbor „Doma zdravlja“ jer problem s reagensima traje već mjesecima.

U ovom trenutku prioritet Vlade, prema riječima Forte, je da osigura uslugu za građane, dok će se za utvrđivanje odgovornosti odmah poslije toga pokrenuti procedura.

Pismena izjava

- Ako se utvrdi odgovornost, kaznit ćemo odgovorne. Tražili smo pismenu izjavu od Uprave odnosno direktora Doma zdravlja KS da nam objasni kako je došlo do ovoga – rekao je Forto.

Forto: Izražavam duboku zabrinutost

Marić na sjednici Skupštine pitao zašto nema reagensa

Ističe da je i zastupnik Skupštine KS Zvonko Marić (SBB) na sjednici održanoj u januaru u ime građana koji su se žalili pitao zašto nema reagensa. Nakon njegovog pitanja Ministarstvo zdravstva odmah je zatražilo od „Doma zdravlja“ i Zavoda zdravstvenog osiguranja informaciju zašto se to dešava.

- Iz „Doma zdravlja“ su nam odgovorili da su u toku tenderske procedure i da bi do 18. marta tender trebao biti završen. Duboko sam zabrinut odsustvom kontrole procesa u „Domu zdravlja“ posebno imajući u vidu da mi radimo posao Upravnog odbora – rekao je Forto.

Marić: Na nedostatak reagensa ukazao na Skupštini

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.