PROJEKTI

Bivši pionirski centar „Boško Buha“ danas otvara svoja vrata

U toku godine kroz različite programe prolazilo je 3.200 djece

Ž. Tubić

25.3.2019

Novi centar „Dječija kuća“

„Dječija kuća“ Novo Sarajevo, bivši pionirski centar „Boško Buha“, nakon obnove svečano će biti otvoren večeras u 19 sati. Centar je izgrađen sedamdesetih godina sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu o djeci "Bane Šurbat“. Bio je mjesto okupljanja školske djece koja su se družila i učestvovala u brojnim vanškolskim aktivnostima. U toku godine je kroz različite programe prolazilo oko 3.200 djece.

Prve ljubavi

Jedna od njih bila je i sociolog Sanja Vlaisavljević, koja se prisjetila prve pobjede na takmičenju u recitacijama.




Vlaisavljević: Prva pobjeda

Prve ljubavi

Jedna od njih bila je i sociolog Sanja Vlaisavljević, koja se prisjetila prve pobjede na takmičenju u recitacijama.

- Bila sam sedmi razred. Moja ekipa i ja pobijedili smo osmi razred. Toliko smo bili sretni da se to nije moglo mjeriti ni sa olimpijadom. Bilo je čudesno, zauvijek ću to pamtiti – prisjeća se Vlaisavljević.

U centru su se rađale i prve ljubavi i simpatije, a oskarovac Danis Tanović, koji je također dijete Pionirskog centra, kako nam je rekla Vlaisavljević, stalno je govorio kako će jednog dana biti veliki reditelj.

- Sjećam se da smo mi djevojčice išle slušati i gledati sina čuvenog gitariste Ivana Kalcine Andreja Kalcinu, koji je čarobno svirao gitaru. Mislim da smo sve bile zaljubljene u njega. Dječaci su više bili očarani Violetom Smajlović, koja je svirala violinu – kaže Vlaisavljević.

Razni sadržaji

Iako je pionirski centar „Boško Buha“ tokom agresije pretrpio oštećenja i bio skoro potpuno devastiran, danas će prvi put pod imenom „Dječija kuća“ otvoriti vrata i biti mjesto okupljanja školaraca.

U objektu se nalazi prostor za organiziranje izložbi, priredbi, multifunkcionalna sala s pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organiziranje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica. Vrijednost projekta je 2.000.000 KM.

Da se vidimo bar na pet minuta

- Uvjerena sam da će svako od nas poželjeti da se u mašti popne na onu scenu i da progovori onim jezikom kojim smo govorili kada smo bili tinejdžeri. Voljela bih da se tu svi vidimo bar na pet minuta – dodaje Vlaisavljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.