OBRAZOVANJE

UNSA na 1669. mjestu najbolje rangiranih svjetskih univerziteta

Morale su se izvršiti korekcije profila nekih profesora s Medicinskog fakulteta, rekao Škrijelj

UNSA na najboljoj poziciji do sada. Arhiva

Piše: A. TABAK

7.8.2019

Nakon što se nedavno u medijima pojavila informacija kako je Univerzitet u Sarajevu pao na svjetskoj rang-listi univerziteta Webometricsa, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj kazao je za „Avaz“ da su sve nejasnoće otklonjene te da je UNSA trenutno na 1669. mjestu. 

 Korekcije profila

- To je i najbolja pozicija koju smo imali. Sve nejasnoće su uklonjene u kratkom roku. Morale su se izvršiti korekcije profila nekih profesora s Medicinskog fakulteta i, na našu žalost, nisu nam priznali potpuno regularne profile tri gostujuća profesora na Stomatološkom fakultetu koji su došli iz Amerike – rekao je Škrijelj, istakavši kako su tek sada transparentno bodovani te da je Univerzitet vraćen na mjesto koje mu pripada.




UNSA na listi Webometricsa. Arhiva

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović kazao je da je, nakon što je njegov fakultet bio prozvan kako je doprinio lošoj pozicioniranosti UNSA-e, stupio u kontakt s kolegom iz Španije, koji je jedan od glavnih u Webometricsu.

Bolje mjesto

- Sve je to pomoglo da se razriješi nesporazum koji je nastao na relaciji Webometrics - UNSA. To je rezultiralo njihovim mailom, gdje su mi napisali da je UNSA bolje rangirana na listi univerziteta koji transparentno izvještavaju – rekao je Ajanović.

 SBB podržava rad UNSA-e  

Đapo: Postignut napredak. Arhiva

Edita Đapo, potpredsjednica SBB-a, kazala je da Savez za bolju budućnost podržava rad Sarajevskog univerziteta.

- Meni kao profesorici iznimno je drago da se nalazimo prvi u BiH na toj listi. Također, drago mi je da smo vraćeni i da je Webomatrics uvažio našu žalbu te da su profesori popravili svoje profile. Na taj način postigli smo da napredujemo u oblasti obrazovanja i svojim istraživanjima – rekla je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.