KEŠ S RAČUNA "TRŽNICA"

Krije li se Terović iza rastrošnog Zlatara: Jedan trošio na parfeme i čarape, drugi kupio izrezbareni namještaj za kancelariju

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić zatražio informaciju o korištenju biznis kartice

Terović, Marić i Zlatar. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

24.10.2019

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić zatražio je u martu ove godine informaciju o korištenju biznis kartice, koju je posjedovao prethodni direktor KJKP "Tržnice-pijace" Emir Zlatar

Od ovog preduzeća je zatraženo da dostave i kompletan izvod o uplatama i potrošnji, te informacija o tome je li sporna kartica ukinuta i postoje li trenutno slične kartice koje koristi bilo ko od uposlenika, uključujući i direktora Jasmina Terovića

Marić je pitanje upućivao u više navrata, a odgovor je dobio tri dana prije nego što je Terović smijenjen. 

U galeriji pogledajte upućena pitanja, kao i odgovor iz kojeg se vidi da je bivši direktor KJKP "Tržnice-pijace" Emir Zlatar biznis karticom, osim skupocjenih večera, plaćao i namirnice za kuću, pidžame, igračke, parfeme, kao i Hilfiger čarape za koje je izdvojio 53,22 KM. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je protiv njega pokrenulo istragu 2016. godine, međutim, nije poznato koliko se odmaklo u ovom predmetu. 

Pitanje Zvonka Marića - Avaz
Pitanje Zvonka Marića - Avaz
Odgovor KJKP "Tržnice-pijace" - Avaz
Odgovor KJKP "Tržnice-pijace" - Avaz
Odgovor KJKP "Tržnice-pijace" - Avaz
+4

Prema riječima Marića, indikativno je da je tri dana prije smjene, sada već bivši direktor Terović (koji je jučer smijenjen) odgovorio kako je biznis kartica ugašena odmah nakon odlaska Zlatara s funkcije direktora krajem 2015. godine. Međutim, nije odgovoreno na pitanje je li i za vrijeme njegovog mandata postojala slična kartica i je li je koristio. 

- Dobio sam odgovor u smislu da se sve odnosi na vrijeme kada je bio Zlatar direktor. Međutim, nijedne riječi nije rečeno koristi li se takva kartica i dalje jer ima indicija da je direktor Terović, koji je naslijedio Zlatara, kupovao namještaj ručne izrade, opremao kancelariju skupocjenim namještajem i kupljeni luksuzni automobil Citroen, za koji je Terović rekao da je potpuno bespotreban "Pijacama", tako da sam ja u jednom od sljedećih pitanja rekao da, ukoliko on smatra da je bespotreban taj skupocjeni automobil,  zašto ga ne proda na nekoj aukciji i uplati sredstva u budžet "Pijaca" ili Kantona Sarajevo i, naravno, nisam dobio odgovor na to pitanje - rekao je Marić za "Avaz". 

On je naveo kako nije zadovoljan odgovorom koji je dobio jer u njemu nema podrobnijih informacija o trošenju za novi period. 

- Oni su ponovo prebacili odgovornost na ono što već znamo, a mediji su već u niz navrata pisali o svojevrsnim zloupotrebama. U biti iz "Pijaca" smo uvijek dobivali sa zakašnjenjem odgovore, očigledno je da se tu nešto krije jer nisu željeli da odgovore. Tek na treći put kada sam ponovio to pitanje, dobio sam i to opet odgovor koji se odnosi na nekog trećeg, a ne na ovaj period otkad je direktor "Pijaca" gospodin Terović - rekao je Marić. 


Ugovor o nabavci namještaja. Avaz

Dakle, pitanje ostaje odakle je Terović kupovao skupocjeni namještaj ručne izrade za kancelariju, o čemu svjedoči i ugovor koji možete pogledati u galeriji iznad. 

- Ponašao se poprilično rasipnički, to su bile indicije zbog kojih sam pitao gdje je kartica. Jer, ako kritizira prethodnog direktora vezano za kupovinu skupocjenog automobila, zašto ga nije prodao. Znači, to je očigledno prebacivanje odgovornosti s jednih na druge, a isto se ponašao, možda još i gore i više rasipnički nego što je Zlatar o kome su pisali. Zanimljivo je i da mi je odgovorio tri dana prije nego što će biti smijenjen, obavještava me o tome. O Zlataru znamo sve od čarapa do namirnica. To je izlizano i zaboravljeno, ali nisam za to da on ne odgovara, to je uredu, nego je pitanje je li i ovaj koristio. Ako je ugašena 2015. godine, što nije odmah odgovorio. Niko nije senilan, ali je očigledno da Terović prikriva svoje rasipništvo - zaključio je Marić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.