INTERVJU

Adnan Šteta za "Avaz": Stižu novi trolejbusi i tramvaji, uvodimo tarifni sistem

Dugovanje GRAS-a iznosi više od 300 miliona maraka, istakao Šteta

Razgovarala: Denaida Bašić

14.11.2019

Ključni projekt cestogradnje u Kantonu Sarajevo, Prva transverzala, koji je star više od 40 godina, prije nekoliko dana napokon se počeo realizirati. 

U razgovoru za „Avaz“ Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS, kazao je da je time obilježen veliki dan za Prvu transverzalu. Prvi objekt srušen je u Tešanjskoj ulici, a u narednom periodu očekuje se rušenje i Higijene i izmještanje GRAS-ovih minibuseva koji su također smješteni na toj relaciji.  

- Ima još nekoliko koje ćemo rušiti do kraja ove godine. Imamo nekoliko parcela koje su na Vladi, čekamo da se riješe imovinskopravni odnosi kako bismo mogli krenuti u proceduru rušenja i otkupljivanja - kazao je Šteta.

Ministar je govorio i o gorućoj situaciju u preduzeću GRAS te da dugovanja ovog preduzeća iznose više od 300 miliona maraka.

- GRAS nema dovoljno vozila. Starosna struktura opreme je katastrofa. Puno linija koje se ne voze, puno linija koje ne voze redovno. Raspisali smo javni poziv za nabavku novih trolejbusa. Do kraja godine očekujemo javni poziv za rekonstrukciju pruge Ilidža - Marindvor, a onda uporedo krećemo raditi na nabavci novih tramvaja. Također, uvest će se novi tarifni sistem, to znači da cijena vožnje od Ilidže do Baščaršije nije ista kao od Ilidže do Stupa - istakao je Šteta. 

Cijeli videointervju možete pogledati u prilogu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.