BUNT

Štrajk upozorenja u srednjim školama u Sarajevu: Prazne školske klupe

Piše: D. B. / Avaz.ba

26.12.2019

Štrajk upozorenja održan je danas u sarajevskim srednjim školama s ustanovama kulture Kantona Sarajevo. Štrajk je trajao 45 minuta. 

Štrajk upozorenja organizirao je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH, a kako navode, razlog za štrajk je odbijanje zahtjeva za povećanje osnovice. 

Naime, traže povećanje osnovice sa 315 na 330 maraka, odnosno SSOOiO FBiH- Kantonalni odbor KS smatra da osnovica za obračun plaća treba iznositi 380 KM. 

Podržao ga je i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Nakon održanog štrajka Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) u svim srednjim školama oglasio se i predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.

Istakao je da se u budžetu za narednu godinu moraju iznaći sredstva u visini od 2.800.000 maraka za povećanja plaća i definiranje osnovice za obračun plaće u iznosu od 330 KM.

- Ukoliko Skupština i Vlada KS u budžetu za 2020. godinu ne budu odvojili novac za plaće, Sindikat će tražiti od profesora da ne zaključe ocjene za prvo polugodište i da ne započinju nastavu u drugom polugodištu - upozorio je Bešlić.

Poručio je da Vlada KS mora poštivati i argumente Sindikata koji su izneseni u višemjesečnim pregovorima te poručio da profesori moraju imati dodatnu stimulaciju za rad da bi se poboljšalo obrazovanje u Kantonu.

- Zbog svega ispaštaju učenici i Vlada treba da se osjeća krivom za ovakvu situaciju - kazao je Bešlić te dodao da je štrajk upozorenja podržalo 2.590 članova tog sindikata.

Štrajk upozorenja. M. Tabaković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.