SARAJEVO

Pilav: U posljednja 24 sata testirano 65 osoba, dvije pozitivne

Ukupno testirano 1.217 građana

Aida Pilav. Printscreen

Piše: Avaz.ba

12.4.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav na pres-konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo rekla je da je u posljednja 24 sata testirano 65 osoba, od kojih su dvije pozitivne, a jedna je retestirana. Od početka pandemije, ukupno je testirano 1.217 građana.

- Hospitaliziranih osoba u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na poliklinici Podhrastovi, ima 15, na respiratoru je jedan sugrađanin, a otpuštene su iz izolatorija dvije osobe, tako da je ukupan broj oporavljenih u Kantonu pet. Smrtnih ishoda u Kantonu je četiri, a aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji trenutno je 48 - kazala je Pilav.

Do današnjeg dana ukupan broj testiranih osoba u KS je 1.217, kumulativno 66 osoba je laboratorijski potvrđeno na koronavirus, od čega je šest retestirano.

- Iskoristila bih priliku još jednom da skrenem pažnju našim građanima da, s obzirom na to da narednih dana i mjeseci slijede tri velika vjerska blagdana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS upućuje još jedan poziv građanima da ograniče sva svoja kretanja. U isto vrijeme, preporučuje se da bliske, odnosno lične kontakte s drugim osobama svedu na najnižu moguću mjeru, te da u situacijama, ako je to baš neophodno, obavezno poštuju socijalnu distancu i nošenje propisane zaštitne opreme – poručila je Pilav.

Naglasila je da je primarni cilj zaštita javnog zdravlja i zadržavanje stabilne epidemiološke situacije u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.