REKTOR UNSA-E

Škrijelj: Podržavam studente u opravdanim zahtjevima, mogući su protesti

Ako ovako nastave da rade Medicinski fakultet UNSA i Klinički centar UNSA naše građane ubrzo neće imati ko da primi na pregled, istakao je Škrijelj

Rektor Rifat Škrijelj. Arhiv

Piše: A. Čengić

4.11.2020

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj u izjavi za "Avaz" rekao je da postoji mogućnost organiziranja masovnih protesta, uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera, na koje bi pozvao 2.600 zaposlenih na Univerzitetu i više od 22.000 studenata.

- Protesti koje su pokrenuli studenti medicinske grupacije aposlutno su opravdani sa aspekta zahtjeva studenata da im se podhitno uspostavi nastava koju su obustavili profesori Medicinskog fakulteta, odnosno to je obustavila smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga jer nisu to na Vijeću razmatrali. Ovo je posljednji trenutak kada dižemo svoj glas kao Univerzitet i od danas sam i ja u protestima kao rektor na strani studenata koji imaju opravdane zahtjeve, jer ne želim da nas više iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći, uposlenici Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA koji su uskratili pravo studentima na školovanje - kazao je Škrijelj.

Ističe da su svi profesori primljeni u radni odnos i izabrani zbog četiti fakulteta a ne samo medicinskog fakulteta.

- Jedna osoba već dvije godine obmanjuje javnost. Neki je još oslovljavaju da je dekan, a ona to nije već dvije godine. Studenti su uredno platili školarine, na Farmaciji i na Fakultetu zdravstvenih studija po 3.000 KM, na Medicinskom 6.000 i na Stomatologiji 7.000 KM za samofinansirajuće studente.

Ako ovako nastave da rade Medicinski fakultet UNSA i Klinički centar UNSA naše građane ubrzo neće imati ko da primi na pregled - istakao je Škrijelj. 

Dodao je da ne isključuje mogućnost da će možda već iduće sedmice sazvati hitnu sjednicu Senata Univerziteta u Sarajevu i tražiti razmatranje obustave rada Univerziteta u znak solidarnosti sa studentima.

Naglasio je da će Univerzitet tražiti od Vlade KS da sredstva budu skinuta sa budžeta Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA i preusmjerena za plaćanja profesora koji žele raditi.

- Želim jednaka prava za sve studente. Imaju pravo da se školuju jer su platili školarinu. Podržavam studente u opravdanim zahtjevima - dodao je Škrijelj.

Naglasio je da ukoliko se do kraja sedmice ne uspostavi svi oblici nastave dogodit će se:

- Tražit ću da se sazove sjednica Upravnog odbora UNSA, zatražit ćemo da se novac uzme sa računa Medicinskog fakulteta koji su zaradili Stomatološki fakultet sa klinikama, Faklutet zdravstvenih studija Farmaceutski fakultet, a raspoređen je na kontu Medicinskog fakulteta za plaće nastavnicima koji neće da rade. Taj novac bi se vratio Stomatološkom fakultetu i klinikama kako bi se platili drugi profesori univerziteta iz BiH i inostranstva. Pokrenut ćemo proceduru oduzimanja zvanja nekim nastavnicima koji su stekli na fakultetu Zdravstvenih studija, možda će to zadesiti i direktoricu KCUS-a - zaključio je rektor Škrijelj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.