VRIJEDNA DONACIJA

Njemačka ambasadorica uručila dva respiratora mostarskoj bolnici

Ovo je samo jedna kap u moru onoga što je potrebno ovoj zemlji i medicinskoj struci, kazala je Margret Uber

Sa uručenja respiratora. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

10.11.2020

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uber (Uebber) danas je direktoru Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, dr. Anti Kvesić, uručila dva respiratora za potrebe ove zdravstvene ustanove. 

Riječ je o respiratorima iz donacije Savezne Republike Njemačke za bolnice širom BiH, proizvođača Drager, ukupne vrijednosti 350.000 eura. Uber je podsjetila da je riječ o okupno 12 respitarora koji su do sada donirani bolnicama u Banjoj Luci i Sarajevu, a nakon Mostara usliejdit će isporuka za zdravstvene ustanove u Tuzli, Zenici i Novoj Biloj.


Visokokvalitetni uređaji

Navela je da se radi o visokokvalitetnim uređajima te da će i medicinsko osoblje koje bude radilo sa ovim respiratorima imati adekvatnu edukaciju. 

- Ovo je samo jedna kap u moru onoga što je potrebno ovoj zemlji i medicinskoj struci, ali ovom donacijom želimo pokazati solidarnost Njemačke sa partnerima u BiH. Iskreno se nadam da nam je to pošlo za rukom. Naše zemlje stoje pred velikim izazovom u ovim teškim, a mislim da smo svi u nadi da će se vrlo brzo razviti vakcina koja će se moći koristiti i da će im doći do samog kraja ove užasne pandemije. Međutim, prije toga mislim da je zaista potrebno da se svi pridržavamo pravila i propisa - poručila je njemačka ambasadorica.

Vrijedna donacija. M. Smajkić

Dr. Kvesić je izrazio veliku zahvalnost Vladi Njemačke i njemačkoj ambasadorici na ovoj vrijednoj donaciji. Istaknuo je da je SKB Mostar, koja trenutno raspolaže sa 60-tak respiratora dobila dva vrhunska uređaja.

Teška vremena

- Iako se bojim se da ćemo, nažalost, trebati još respitarora, ipak nadam se da će kod ljudi preovladati razum i da će svi morati shvatiti kako moraju pomoći da zajedno ovu priču zasutavimo. Do tada mi ćemo s naše strane napraviti sve što možemo i, zaista, zadovoljstvo je imati prijatelje u ovom teškom vremenu, kako za našu bolnicu, tako i za naše pacijente - kazao je dr. Kvesić.

Dr. Kvesić je kazao da uprkos tome što je trenutno u dva dijela Respiracijskog centra 120 pacijenata te činjenici da je zbog infekcije koronavirsom ili izolacije skoro 90 zdravstvenih radnika na bolovanju, ipak, uspijevaju vladati situacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.