KANTON SARAJEVO

Zaraženi koronavirusom sa ljekarima mogu komunicirati putem Vibera

Čitav proces se odvija u 4 koraka

Olakšana komunikacija. Ilustracija

A. Č.

20.11.2020

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo razvio je novu aplikaciju koja će omogućiti svim pacijentima koji imaju sumnju na Covid-19 ili su pozitivni, da putem web stranice popune osnovne anketne uputnike. Također, omogućena je komunikacija sa zdravstvenim radnicima putem Vibera.

  - Pandemija izazvana corona virusom COVID-19 je pred sve oblasti poslovanja stavila velike izazove. Posebno je izazovima izložen zdravstveni sektor, kako zbog potrebe da u specifičnim uslovima građanima i građankama omogući koliko-toliko prihvatljive uslove za pružanje zdravstvene zaštite, tako i usljed potrebe da ih izlaže što manje riziku u pružanju povratnih informacija o njihovom zdravlju i potrebnim liječničko-terapijskim tretmanima.  

Od samog početka pandemije, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u saradnji sa implementatorom informacionog sistema, a zahvaljujući stalnom razvoju informacionog sistema, ulaže maksimalne napore na olakašanju pružanja zdravstvene usluge, što je svakako i u funkciji rasterećenja zdravstvenog sistema. 

Nakon što je Kanton Sarajevo, zahvaljujući aplikaciji koju je u saradnji i po uputama Zavoda, izradio implementator, prvi regionu (i još uvijek jedini) uveo mogućnost dostavljanja rezultata PCR testova putem Vibera, što je svakako u funkciji zaštite života i zdravlja građana, jer omogućava brzu i blagovremenu informaciju, ali i smanjuje pritisak na zdravstveni sistem, jer pacijent po svoj nalaz PCR testa nije prinuđen ići kod ljekara.

Kako je kao jedan od većih problema u kontaktiranju ljekara identifikovana otežana dostupnost ili potpuna nedostupnost telefonskih linija u zdravstvenim ustanovama, nova aplikacija koju smo razvili će omogućiti svim pacijentima koji imaju sumnju na Covid-19 ili su Covid-19 pozitivni da putem web stranice popune osnovne anketne uputnike, te dalju komunikaciju sa zdravstvenim radnicima nastave online putem Vibera i telefona.

Pristup aplikaciji je omogućen putem linka

Čitav proces se odvija u 4 koraka: 

1. Registracija pacijenta putem web stranice

2. Popunjavanje online obrazaca

3. Potvrda Viber registracije od strane pacijenta

4. Pristup podacima od strane zdravstvenog radnika, preuzimanje slučaja i nastavak komunikacije sa pacijentom

Na ovaj način pacijent će lakše i jednostavnije doći do kontakta sa zdravstvenim radnicima, pogotovo kada se radi o administrativnom popunjavanju anketnih uputnika osoba u izolaciji i sličnim procedurama.

Nakon što pacijent potvrdi svoju identifikaciju i registraciju, svi podaci koji se unose kroz online komunikaciju i definisane upitnike, u potpunosti integrisani i uvezani sa elektronskim kartonom pacijenta, zbog čega je omogućena distribucija i razmjena podataka između samih zdravstvenih ustanova u realnom vremenu.

Očekujemo da će nova aplikacija u velikoj mjeri olakšati i rad zdravstvenim radnicima, koji će moći, na sistematizovan način i sa adekvatnim pregledom podataka, odgovoriti na sve upite pacijenata.

Ova aktivnost predstavlja jedan od koraka ka ultmativnoj informatizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, jer je sada svima jasno da bi bez provedene informatizacije zdravstva, zdravstveni sistem bio još u puno većim problemima, posebno zbog ograničenih informacija o zdravstvenoj istoriji pacijenta. Omogućivši elektronski recept (bez kojeg bi pacijent u trenutnim uslovima provodio i po nekoliko sati u redu), elektronske uputnice, automatsku razmjenu radiološke slike (što pulmolozima i zdravstvenim stručanjcima omogućava očitanje nalaza sa bilo koje lokacije), smanjen je pritisak na ustanove primarne zdravstvene zaštite na mjesečnom nivou za najmanje cca. 100.000 posjeta hroničnih bolesnika, koji bi u ovakvim uslovima bio poguban i za zdravstvene ustanove, ali i za te pacijente.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo daje veliki značaj procesu informatizacije zdravstva Kantona Sarajevo čiji je imenovani nosilac, obzirom da je ultimativna informatizacija jedan od ključnih koraka za unapređenje i reformu zdravstvenog sistema u svim njegovim segmentima. Duboko vjerujemo da svako ulaganje u informatizaciju, što je ovaj period pandemije i pokazao, se višestruko vraća zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. Sa namjerom da olakšamo pacijentima pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima omogućimo kvalitetnije radne uslove, i u narednom periodu ćemo raditi na razvijanju sistema i aplikacija, koje će sistem zdravstva u Kantonu Sarajevo učiniti efikasnijim, kvalitetnijim i funkcionalnijim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.