SAOPĆENJE

SDA Sarajevo: Naša su rješenja Faruk Kapidžić, njihova ukidanje Ministarstva za zaštitu okoliša

Navedeni projekat je, uz zaustavljanje urbicida i neplanske i divlje gradnje u Sarajevu koje je ministar Faruk Kapidžić počeo provoditi

Kantonalni odbor SDA. Agencije

A. Ka.

4.1.2021

Kantonalni odbor SDA saopćio je da pozdravlja aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša zbog Javnog poziva za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u Kantonu Sarajevo. 

- Navedeni projekat je, uz zaustavljanje urbicida i neplanske i divlje gradnje u Sarajevu koje je ministar Faruk Kapidžić počeo provoditi, te obezbjeđenje dodatnih zelenih površina u našem gradu, samo jedna u nizu aktivnosti iz seta mjera resornog ministra i ministarstva, a koji za cilj imaju smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo - saopćio je KO SDA.

Postigao rezultate

Navode da je Kapidžić za veoma kratak period svojim pristupom promijenio paradigmu rada ministarstva i postigao rezultate u oblasti za koju je zadužen, za šta je dobio podršku šire društvene zajednice, domaće i međunarodne, te time i ispunio očekivanja Stranke demokratske akcije koja ga je na tu poziciju imenovala kao eksperta. 

- Aktuelna skupštinska većina je s druge strane za svoj prvi potez odabrala šokantno gašenje upravo Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i njegovo spajanje sa odveć opterećenim Ministarstvom komunalne privrede. Također, na sutrašnjoj sjednici na poziciju ministra tog spojenog ministarstva bit će imenovan čovjek koji, ne samo da ne dolazi iz struke vezane za urbanizam i zaštitu okoliša, nego čak i ne živi u Kantonu Sarajevo i pitanje je kako će moći odgovoriti zadatku koji je pred njim - stoji u saopćenju.


Delegiranje nezavisnog eksperta

Navode da SDA-ovo delegiranje nezavisnog eksperta Faruka Kapidžića za ministra, ispred akademske zajednice arhitekata i urbanista, i gašenje upravo Ministarstva za zaštitu okoliša od strane nove/stare većine u KS, najbolje oslikava razliku između njihovih ispraznih priča i populizma, i opredijeljenosti SDA za unapređenje kvalitete života građana Sarajeva.  

Podsjećamo, Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u Kantonu Sarajevo potpisan je u saradnji sa UNDP-jem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.