DVA BLOKA

Slažu se kockice za lokalne izbore: Žestoka bitka za načelnike i gradonačelnika Sarajeva

Da bi prepustila načelničke kandidature, SDA želi dobiti garanciju da će imati podršku u Gradskom vijeću za gradonačelnika

Kapidžić, Karić i Terzić. Facebook

Danijal Hadzovic

12.6.2024

Situacija u Kantonu Sarajevo uveliko se zahuktava glede lokalnih izbora koji se održavaju u oktobru. Ono što je sve izvjesnije jeste da će građani na izborima okvirno odlučivati između dva bloka, jednog koji će činiti trojka (SDP, NS i NiP) te drugog u kojem će biti SDA, DF i SBiH.

Neizvjesni Centar

Ipak, i unutar samih blokova i dalje postoje tenzije i mnoge nerazjašenjene stvari. U Općini Centar Naša stranka objavila je kako će Srđan Mandić ponovo biti njihov kandidat za načelnika, dok su u DF-u, s druge strane, potvrdili kandidaturu Dennisa Gratza. Ostaje da se vidi kako će na ovo negirati NiP-ov odbor u Centru koji je već duže vremena u sukobu s Mandićem, ali i da li će SDA podržati Gratza ili će izaći sa svojim kandidatom.

Prema neslužbenim informacijama, favorit SDA za kandidata u ovoj općini je Davud Bećirović. S druge strane, NiP bi u ovoj Općini mogao predložiti Gorana Terzića, bivšeg košarkaša.

U Općini Ilijaš u oktobru će „snage odmjeriti“ Amar Dovadžija ispred stranaka tadašnje četvorke, koji je i na posljednjim izborima bio kandidat, te Nermin Hodžić ispred SDA. Hodžić je trenutno na poziciji direktora JU Kulturno-sportskog centra i Radio Ilijaša, dok je Dovadžija do prije nekoliko mjeseci bio na poziciji direktora Studentskog centra Kantona Sarajevo gdje je dao ostavku.

U Općini Novo Sarajevo sve je izvjesnije da će kandidatkinja trojke biti gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dok bi ispred druge koalicije zajednički kandidat mogao biti Muamer Bandić, član Stranke za BiH.

Iako još nije poznato ko bi ispred trojke mogao biti kandidat u najmnogoljudnijoj općini, nesumnjivo do još jednog mandata pokušati doći aktuelni načelnik Semir Efendić. Ipak, iz općinskog odbora SDA u ovoj općini objavili su da neće podržati Efendića te da će imati vlastitog kandidata.

Međutim, nije izvjesno da će se to zaista i desiti. Ono što je uočljivo jeste da u ovoj fazi i DF i Stranka za BiH vrlo samouvjereno ističu svoje kandidate za načelnike, iako su znatno slabije u odnosu na SDA.

Pametno p(r)opuštanje

SDA bi navodno bila spremna, poput SDP-a na prošlim izborima, progutati prepuštanje načelničkih kandidata koalicionim partnerima u zamjenu za poziciju gradonačelnika Sarajeva, a za ovu poziciju planiran je Faruk Kapidžić, trenutni šef kantonalnog odbora SDA.

No, da bi prepustila načelničke kandidature, SDA želi dobiti garanciju da će imati podršku prvenstveno DF-a, a zatim i SBiH-a prilikom izbora za gradonačelnika Grada.

Mnoge stvari trebale bi biti jasnije u srijedu, kada bi kantonalni odbori SDA, DF-a i SBiH trebali održati novi sastanak.

Ilidža i Stari grad

Kada je riječ o Općini Ilidža, u subotu je objavljeno da će kandidat SDA biti Samir Lokvančić, kojem će podršku pružiti SBiH i DF. Kandidat stranaka Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) bit će Nermin Muzur, aktuelni načelnik Općine Ilidža.

Već je izvjesno i da će SDP, NS i NiP podržati aktuelnog načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, kojeg podržava i DF. Da SDA ne računa ozbiljno na ovu općinu, govori podatak da će ponovo kandidirati Dženana Selimbegovića, a podršku će mu pružiti i SBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.