MIGRANTSKA KRIZA U KS

U prihvatnim centrima potrebno je usavršiti videonadzor, ogradu, bolju rasvjetu...

Bitno je da imamo gdje migrante skloniti, moramo uzeti u obzir humanitarni i sigurnosni aspekt - kazao je Buzar

Piše: N. Aj.

28.1.2021

Buzar i Muzur iznijeli svoja viđenja problema migrantske krize. Printscreen

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Senahid Godinjak istakao je kako država ne čini dovoljno u rješavanju migrantske krize.

- Ali i druga ministarstva imaju značajnu ulogu u upravljanju migirantskom krizom, ne samo Ministarstvo sigurnosti. Odobrili smo primanje 300 službenika u graničnu policiju. Ministarstvo sigurnosti je zauzelo jasan stav da ni USK ni KS ne mogu biti mjesta gdje će se otvarati novi prihvatni centri. Svi kantoni i entitet RS moraju podnijeti dio ovog tereta. Teret se osjeti tamo gdje su prihvatni centri. Tražit ćemo politička rješenja - kazao je Godinjak.

Naglasio je da se "radi se na planu da se bolje razumije upravljanje migrantskom krizom".

Svjesni smo da nije lako upravljati centrom gdje je 3.000 ljudi, ali ako se to smanji na 1.500 ili čak 1.000 migranata moguće. Ovo teško sigurnosno pitanje moramo iznijeti na pravi način - kazao je Godinjak.

Mirsad Buzar iz Službe za poslove sa strancima istakao je kako je jasno da veliki broj migranata ilegalno ulazi u BiH najčešće preko Srbije, nešto manje preko Crne Gore.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Senahid Godinjak. Printscreen

- Pokušavamo utvrditi identitet i fokusirani smo za pronalazak takvih podataka kako bi olakšali readmisiju. Nevjerovatna je činjenica da je incident u Blažuju izazvala samo jedna osoba, čovjek iz Irana i to vrijeđajući - naglasio je Buzar.

Dodao je da je prioritet jačanje sigurnosti prihvatnih centara.

Potrebno je usavršiti videonadzor, ogradu, bolju rasvjetu... Vidimo da je nešto manje migranata u Sarajevu. Bitno je da imamo gdje migrante skloniti, moramo uzeti u obzir humanitarni i sigurnosni aspekt - kazao je Buzar.

I načelnik sarajevske općine Ilidža Nermin Muzur govorio je na temu migratske krize.

- Općina Ilidža je najviše pogođena migrantskom krizom. Imali smo slučaj ubistva čovjeka, a onda i svakodnevno manje ili veće probleme koje prouzrokuju ti ljudi. Hvala svim stanovnicima Ilidže, imaju naveći stepen tolerancije i pozivam ih da ostanu takvi. Tražio sam garanciju da se neće povećati broj migranata ni za jedan. To se ispunjava obećanje barem ovih 15 dana unazad. Imamo nekoliko problema kada je u pitanju sama organizacija policijske uprave gdje nedostaje veliki broj policijskih službenika jer njima treba pomoć - istakao je Muzur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.