PRVA TRANSVERZALA

Direktor Direkcije za puteve KS o prekidu gradnje: Radi se o državnom interesu, općine moraju ubrzati rad

"Euro-Asfalt" s gradilišta pokupio materijal

Piše: A. Nalo

31.5.2021

Prva transverzala: S gradilišta odvezen građevinski materijal. AVAZ

Radnici firme „Euro-Asfalt“ danas su s gradilišta Prve transverzale odnijeli vrijedan građevinski materijal. 

Ova kompanija, kako je to bilo predviđeno, završila je svoj planirani posao na 120 metara za koliko su imali odobrenje za gradnju. Međutim, nastavak gradnje ove savremene saobraćajnice, zahvaljujući kojoj će prodisati glavni grad i smanjiti se gužve, nije moguć sve dok se ne riješe sporni imovinskopravni odnosi na trasi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić.


Zahtjevi predati

- Jedna parcela, koja se nalazi na području Centra, vodi se i uknjižena je na NDH, odnosno na nezavisnu državu Hrvatsku. Sad se to mora preknjižiti na Kanton i sad to radi Općina. Radi se o komadu koji se nalazi u blizini GRAS-ovog depoa. Taj dio nam treba kako bi počeli izgradnju nadvožnjaka Grand. Bez toga se ne mogu nastaviti radovi na Prvoj transverzali – kazao je za “Avaz” Salmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS.


Kovač: Izmjena elaborata. AVAZ

Direkcija za puteve KS prije deset dana predala je zahtjeve općinama Centar i Novo Sarajevo za geoistražne radove kako bi se što prije krenulo s izgradnjom nadvožnjaka.

- Ekipe su već bile na terenu kako bi se uradila izmjena elaborata, a što je bio uvjet Željeznica BiH kako bi dale saglasnost, koja je potrebna za dobivanje građevinske dozvole od dvije općine. Kada to dobijemo, moći će se bušiti šipovi i izgraditi veliki stubovi na kojima će se graditi nadvožnjak – rekao je Kovač.


Brojne molbe

Iako se radi o javnom interesu, gradnja ove saobraćajnice već mjesecima tapka u mjesto.

-Malo su nam općine spore, malo sporije rade. Mi smo državni investitori i kada gradimo cestu, gradimo je svima nama, a ne sebi. Nemamo lošu saradnju, generalno, ali neke stvari moraju se ubrzati. Nažalost, danas se nešto dogovorimo, već sutra to se promijeni, traži se nešto novo…Trebamo shvatiti da se radi o javnom interesu, da se radi o interesu Kantona, pa i slobodno mogu reći države – ističe Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.