PERFORMANS

Godišnjica atentata: Gavrilo Princip, Franz Ferdinand i Sofija prošetali ulicama Sarajeva

Na današnji dan, 28. juna 1914. godine, pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda

Piše: E. Abazović -A. Saračević

28.6.2021

Obilježavanja 107. godišnjice Sarajevskog atentata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je 107. godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao Sarajevski atentat.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizovala je performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena na autentičnoj lokaciji Sarajevskog atentata.

Podsjetimo, 28. juna 1914. godine, pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda, što je bio povod za rast tenzija koje su dovele do Prvog svjetskog rata.

Tako su danas sarajevskim ulicama, kao i na mjestu atentata, prošetali Franz Ferdinad i njegova supruga Sofija kao i sam Gavrilo Princip.

Performans su izveli mladi glumci Filip Radovanović, Deni Mešić i Fatima Kazazić Obad.

Projekt "Sarajevo Reborn" koji organizuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo na simboličan način već nekoliko godina obilježava godišnjicu Sarajevskog atentata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.