OPĆINA NOVI GRAD

Više od 5.000 građana traži niže cijene za parking kojim upravlja "Rad"

Žale se na visoke cijene zakupa i loše održavanje

A. Na.

28.7.2021

"Radove" garaže na Dobrinji. Avaz

Nakon zbora građana MZ "Saraj - Polje", u pet mjesnih zajednica provedeno je potpisivanje peticije građana za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju u općini Novi Grad i korištenja javnih garaža u naseljima Saraj - Polje i Dobrinja, kojima upravlja Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad", a koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja.

Provođenje peticije putem mjesnih zajednica trajalo je mjesec, od 07.06. do 08.07. 2021. godine, a prikupljeno je ukupno 5.456 potpisa stanovnika ovih mjesnih zajednica, gdje ima ukupno 12.365 stambenih jedinica u zgradama kolektivnog stanovanja. To znači da je blizu 50 posto stanovnika ovih naselja potpisalo peticiju, što je izuzetno veliki procenat, ako u obzir uzmemo činjenicu da veći broj stanovnika u vrijeme prikupljanja potpisa nije zatečen na kućnoj adresi, kao i da veći broj starijih stanovnika ne posjeduju motorno vozilo.

Motorna vozila

Peticijom građani od Vlade Kantona Sarajevo i resornih ministarstava traže smanjenje cijena zakupa na gornjim nenatkrivenim etažama garaža, hitan početak ulaganja u objekte garaža u koje se od rata do danas nije uložila niti jedna konvertibilna marka, te da ukoliko to nisu u mogućnosti, upravljanje nad garažama prenesu na Općinu, jer je stanje objekata očajno, a gornje etaže garaža uglavnom neiskorištene.


Sastanak kod Forte

Općina Novi Grad Sarajevo u protekle dvije sedmice tražila je od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte termin za sastanak kako bi mu uručili peticiju i objasnili značaj rješavanja nagomilanih problema saobraćaja u mirovanju. Nažalost u rasporedu premijera nije bilo vremena za ovaj sastanak.

- Zato ga  pozivamo da u sljedećoj sedmici odredi termin kada ćemo mu uručiti potpise više od pet hiljada stanovnika naše Općine, koji zahtjevaju da se promijeni način upravljanja javnim garažama. Ni on ni Vlada KS nemaju pravo ignorisati ovakve zahtjeve građana, koji nemaju nikakve političke pozadine nego su problem naše svakodnevice. Ukoliko premijer Forto ne odredi termin za sastanak, peticiju ćemo uručiti na protokol Vlade Kantona, a nakon toga shodno odgovoru Vlade, odrediti naše dalje korake, kako bi se krenulo u sistemsko rješavanje problema saobraćaja u mirovanju u našoj općini - kazali su iz Novog Grada. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.