SKUPŠTINA KS

Marić: Kako ćete formirati novu agenciju, a niste raščistili sa starom

Svojevremeno sam se tematski i istraživački bavio "Šipadovom" lukom u Šibeniku koja je mešetarenjem izbijena iz ruku ovoj državi, kaže zastupnik SBB-a

Zvonko Marić. Screenshot

Piše: Avaz.ba

27.12.2021

Tokom diskusije o Nacrtu Zakona o kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju, zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo upitala je premijera KS Edina Fortu koji su bili tehnički razlozi da se sa dnevnog reda 28. sjednice Skupštine KS koja se održala 17. juna skinu tačke o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Sarajevo.

Podsjetila je da je bila predložena tačka Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na program rada Kantonalne Agencije za privatizaciju Sarajevo sa finansijskim planom za 2021. godinu.



Upravljačka struktura

Kako je rekla, na sjednici je predloženi dnevni red dopunjen sa dvije tačke i to s Prijedlogom rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora ove agencije i Prijedlog rješenja o privremenom imenovanju, no premijer je nakon usvajanja dnevnog reda predložio da se ove tačke skinu.

- Koji su to bili tehnički razlozi da se već usvojene tačke skidaju s dnevnog reda. Zašto je proteklo već šest mjeseci, a iste nisu bile predložene za usvajanje, posebno imajući u vidu nadležnost Upravnog odbora u postupku privatizacije te aktuelni javni poziv za neposrednu pogodbu oko prodaje Igmana – upitala je Biščević-Tokić.

I Mahir Dević (SDA) postavio je pitanje Forti i ministru Adnanu Deliću zašto resorno ministarstvo i Vlada KS nije predložila imenovanje Upravnog odbora.

- Kako je Vlada dozvolila da Kantonalna agencija za privatizaciju donosi odluke u postupku privatizacije a da od oktobra 2019. upravljačke strukture ne postoje. Ko je nadležan za takvo stanje – upitao je Dević.


Vladina agencija

Ministar Adnan Delić odgovorio je na ova pitanja jer premijer Forto nije prisutan na sjednici.

- Ova agencija je Vladina agencija shodno Zakonu o Kantonalnoj agenciji za privitizaciju. Ministarstvo privrede nije resorno ministarstvo, mi smo drugostepeni organ u procesu privatizacije - naveo je Delić.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić tokom diskusije upitao je kako je moguće formirati novu agenciju, a ne postoji registar preduzeća,

- Kako ćeš osnovati novu agenciju bez registra, a ne znaš čime raspolažeš? To je ključna stvar. Imovina koja je u republikama bivše Jugoslavije. Svojevremeno sam se tematski i istraživački bavio "Šipadovom" lukom u Šibeniku koja je mešetarenjem izbijena iz ruku ovoj državi. "Šipad" sa sjedištem u Sarajevu. Dvjesto pedeset do tristo miliona eura košta ta luka. Akteri pronovjere, većina njih, nije više među živima. Takve imovine imate koliko hoćete. Čak se barata ciftrom od  četiri milijarde. Pitajte gospodina Ceru koji je ekspert za imovinu. Šta je s hotelima "Igman", "Maršal". Ko to kontrolira, da li Općina Trnovo, naftni terminali FBiH ili Kanton Sarajevo? Dok se to ne raščisti iluzorno je o tome razgovarati. Šta je s prikrivenim preduzećima? Jesu li ona u registru? Zašto nismo dobijali izvještaje o radu te agencije - upitao je Marić. 

On je rekao da može podržati ovu ideju, ali da se prvo treba raščistiti sa starom agencijom, pa tek onda krenuti u osnivanje nove.

- Možemo kao ideju da podržimo, ali ni pod razno SBB neće dati podršku daljnim procedurama ukoliko se u nacrtu ne riješe ova pitanja - naveo je Marić.

Dževad Poturak (SBB) pizao je kako će privući investitore kada je sve stalo u KS.

On je imao pitanje za stranke trojke i SDA zašto je sve stalo u KS, zašto nema kranova i većih gradilišta.

-  Ko je kriv i zašto? Opće dobro moramo staviti iznad uskih stranačkih interesa. Ovim putem kao zastupnik SBB-a pozivam  i SDA i stranke trojke da se ostave međusobnog podmetanja klipova i spletkarenja, te da zajedničkim  snagama radimo na podržavanju onih  rješenja i politika koje donose dobrobit našim građanima i cjelokupnom društvu - kazao je Poturak.

Za Nacrt Zakona o kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju glasalo je 20 zastupnika, protiv je bio jedan, a suzdržanih tri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.