SARAJEVO

Osniva se kantonalna Agencija za privlačenje investicija i privatizaciju

Kao razlog ovog prijedloga ministar privrede Adnan Delić je naveo da se u zadnjih deset godina privatizirao samo hotel Igman, te zbog se odlučilo da se formira nova agencija

Skupština Kantona Sarajevo osnovala novu Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju. SCREENSHOT

Piše: S. Spahić

9.5.2022

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila Zakon o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju. Za ovaj zakon je glasao 21 zastupnik, suzdržanih je bilo 5.

Ovim prijedlogom se ukida Agencija za privatizaciju, te formira Agencija za privlačenje investicija i privatizaciju. 

Kao razlog ovog prijedloga ministar privrede Adnan Delić je naveo da se u zadnjih deset godina privatizirao samo hotel Igman, te zbog se odlučilo da se formira nova agencija. Kako je naveo, neće se dirati u dosadašnje nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Žestoka rasprava

Usvajanju ovog zakona je prethodila žestoka rasprava.

Zvonko Marić (SBB) je kritizirao činjenicu da se formira nova agencija, umjesto da se postojećoj Agenciji za privatizacije pridoda privlačenje investicije.

- Privatizacija u BiH je poznata kao pljačkaška privatizacija, jer je opljačkano sve što se moglo opljačkati. Pa mene zanima šta je od svega trenutno ostalo, odnosno da li postoji registar imovine i da li postoji nešto što se može privatizirati u narednom periodu - upitao je Marić ministra.

Agencija mora da postoji

Kao objašnjenje zašto se formira nova agencija i gasi postojeća ministar privrede Adnan Delić je rekao da je to zbog toga što se mijenja više od 50 posto sadržaja zakona i ime agencije. Podsjetio je i na činjenicu da zakoni na nivou Federacije BiH obavezuju da svaki kanton mora imati Agenciju za privatizaciju.

Zastupnik SDA je također uputio kritike ka ministru Deliću.

- Ono što je bitno za moj klub kako da gasimo agenciju bez da je ona položila rezultate onom ko je osnovao, a to je Skupština Kantona Sarajevo - pojasnio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.