KANTON SARAJEVO

Održano predavanje o prevenciji nasilja i zaštite učenika u školama

Cilj preventivnih programa je da se akcenat stavi na pružanje adekvatnog tretmana i podrške, kazala Hota-Muminović

Održano predavanje. PRESS VLADA KANTONA SARAJEVO

A. O.

7.1.2022

Predavanje namijenjeno direktorima i direktoricama osnovnih i srednjih škola realizirano je jučer  s ciljem pružanja podrške aktivnostima usmjerenim na prevenciju nasilja i zaštitu učenika u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, škole su mjesta gdje se mogu prepoznati različiti oblici ponašanja kod učenika, odnosno faktori rizika koji postoje u djetetovom okruženju, na koje se može djelovati kako bi došlo do smanjenja ili uklanjanja faktora rizika, odnosno ostvarenja najboljeg interesa djeteta.


Muratbegović održao predavanje. PRESS VLADA KANTONA SARAJEVO

Mjere zaštite prava

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da odgojno-obrazovne ustanove moraju biti mjesta sa nultom stopom tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa dužni su poduzimati mjere zaštite prava učenika, te odmah po saznanju da je na bilo koji način ugrožen interes djeteta poduzeti mjere u skladu sa zakonom i propisanom procedurom.

- Cilj preventivnih programa je da se akcenat stavi na pružanje adekvatnog tretmana i podrške učeniku i porodici umjesto određivanja sankcija - rekla je Hota-Muminović.

Na predavanju je direktorima posebno naglašena obaveza primjene dva vrlo važna pravilnika koja su u funkciji prevencije neprihvatljivih ponašanja i zaštite učenike, a to su Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika i Pravilnik o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana. 


Održana prezentacija. PRESS VLADA KANTONA SARAJEVO

Saniranje negativnih posljedica

Aktueliziranje ove važne teme, između ostalog, dio je aktivnosti koronavirus odgovora koje su usmjerenje na saniranje negativnih posljedica pandemije u obrazovanju.

- Koristimo priliku zahvaliti se predavaču prof. dr. Elmedinu Muratbegoviću, redovnom profesoru Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i menadžementu Katoličkog školskog centra koji su bili domaćini susreta - zaključila je ministrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.