STARO SARAJEVO

Emerik Blum - vizionar čiji je rad model za današnje svjetske korporacije

Osnivač "Energoinvesta" bio je natprosječno inteligentan, ali s veoma skromnim načinom života

Tito i Blum 1966. godine: Velika podrška. Arhiv

Piše: Mufid Garibija

1.2.2022

Naša zemlja je kroz historiju iznjedrila brojne ljude koje su krasile velike sposobnosti i umijeća, a jedan od najvećih vizionara i privrednika bio je Emerik Blum, navodi za „Avaz“ Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije Sarajeva.

Blum je bio sarajevsko dijete rođeno 7. avgusta 1911. godine u jevrejskoj skromnoj i poštenoj porodici, a osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom gradu. Daljnje školovanje nastavio je u Pragu, gdje je diplomirao elektrotehniku 1936. godine, nakon čega se vratio u rodni grad.


44.000 radnika

Njegov menadžerski koncept je nešto što je model za današnje svjetske korporacije jer je od malenog projektnog biroa napravio privrednog giganta u svjetskim razmjerama.

- On je ujedinio dvije firme, jednu u kojoj je bio direktor „Elektroprojekt“ i drugu „Elektromont“ te je na taj način nastao čuveni „Energoinvest“ - kaže Garibija.

Svojim inžinjerskim i menadžerskim vizijama uspio je napraviti kompaniju koja će upošljavati 44.000 radnika. Kasnije će je proširiti na sve kontinente i ona će biti aktivna u 50 gradova širom svijeta.

Za Emerika se pričalo da je bio natprosječno inteligentan, ali s veoma skromnim načinom života. Ono što ga je krasilo jeste da je bio pristupačan kolegama i radnicima te izuzetno pošten.

Kao nosilac Partizanske spomenice 1941. godine i učesnik NOB-a, dobro je poznavao Josipa Broza Tita, koji ga je razumio i davao mu podršku u želji da napravi sarajevsku firmu koja će biti prva u tadašnjoj zemlji. A 1966., tokom posjete Tita Sarajevu, Imre je, kako su ga njegovi prijatelji zvali u Sarajevu, izložio projekt razvoja „Energoinvesta“. Tada mu je Tito, uz srdačan zagrljaj, rekao da samo nastavi tim putem.



Veliki teret

- Koliko je bio jednostavan i siguran u svojim idejama, najbolje pokazuje situacija u kojoj je jedan veliki teret „Energoinvesta“ od 300 tona trebao otići za Sovjetski savez. Za tu priliku napravljen je poseban vagon, koji se nije mogao napraviti u fabrici „Vaso Miskin“, nego u Kraljevu. Bio je u jednom komadu i tako natovaren na vozu je morao doći do Luke Ploče. Emerik je tom prilikom sjeo u lokomotivu i s mašinovođom došao do Ploča - ističe Garibija.

Svakako ne možemo zaobići ni činjenicu da je upravo Blum, sa svojim prijateljima Oskarom Danonom i Ismetom Mujezinovićem, osnovao Collegium artisticum. To je samo jedna nit njegove blizine s umjetnošću koju je gajio u sebi. Tako da nije slučajno da je za njega, između ostalog, govoreno kako je bio i umjetnik, ističe Garibija.

Blum je bio i jedan od pokretača ideje da se organiziraju Olimpijske igre u Sarajevu. Znao je da Bosna i Hercegovina, Sarajevo i njegov „Energoinvest“ to mogu organizirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.