STARO SARAJEVO

Zanimljiva historija o Marindvoru: Dvije palače u čast jedne žene

Iz silne želje da joj bude bliže, Halid je pregovarao s Mustafom da otkupi odaje iz kojih je mogao posmatrati Marijinu ljepotu

“Halidov dvor” spada u kulturno-historijsko naslijeđe. Avaz

Piše: Mufid Garibija

18.1.2022

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova čiji naziv sadrži riječ "saray", što u prijevodu znači “dvor”. Ovaj naziv je dobilo po čuvenom dvoru utemeljitelja grada Isa-bega Ishakovića koji se nalazio na današnjem mjestu Kolobara-hana.

- Ipak, svima nam je najpoznatiji onaj koji je ugledni poduzetnik i proizvođač građevinskog materijala August Braun izgradio u stilu rane italijanske renesanse, kao poklon svojoj supruzi Mariji. Unutar ovog dvora, iznad glavnog ulaza, nalazila se i njihova rezidencija - za „Avaz“ govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.



Braunova supruga

Svakako je zanimljivo što se prekoputa ulaza u Marijinu palaču, godinu kasnije, izgradio još jedan dvor koji je dobio naziv "Halidov dvor". Njegov vlasnik bio je izuzetno bogat trgovac Mustafa Hadžibaščaušević. No, naziv je ipak dobio po izvjesnom Halidu, koji se svojevremeno zaljubio u suprugu Augusta Brauna Mariju. Iz silne želje da joj bude bliže, Halid je pregovarao s vlasnikom novoizgrađenog dvora Mustafom da otkupi odaje iz kojih je mogao nesmetano posmatrati Mariju i tako uživati u njenoj ljepoti.


Mufid Garibija. Avaz

- Za simpatije koje je gajio prema Mariji tada je znao samo vlasnik Hadžibauščaušević, koji je baš iz tog razloga odlučio dvor i nazvati Halidov. Na fasadi dvora je ispisao "Halidov dvor", kao i godinu gradnje, ali i inicijale Marije Braun. Također, ovaj natpis je bio ispisan i arapskim pismom - ističe Garibija.

Treba istaći da je ta zgrada bila projekt austrijskog arhitekte Josefa Gramera. Objekt je smješten u ulici Maršala Tita, s prekrasnim dvokrakim stepeništem, gdje posebnu draž daju doksati na fasadi koji završavaju s terasama. Zaljubljeni Halid mogao je gledati palaču i plemićke odaje u kojima je Marija stanovala, dok je sve ostalo bilo vješto sakriveno.

Današnji objekt "Halidov dvor" spada u kulturno-historijsko naslijeđe i pod zaštitom je Kantona i Grada Sarajeva.


Inspirativna priča

Ljubavna priča Augusta Brauna i Marije je naročito inspirativna. U svakoj cigli dvora bili su utisnuti inicijali imena njegove voljene supruge, po kojoj onda cijelo naselje dobiva istovjetni naziv.

No, on je bio i ljubomoran i želio je sačuvati suprugu od očiju javnosti. Zbog toga se ona najčešće prevozila u zatvorenim kočijama. Napravljen je i poseban ulaz kroz koji su kočije mogle ući čak i u dvorište. Marija je bila prekrasna žena i mnogi su znali reći da je Braun s razlogom ljubomoran. On je i jedan veći dio oko palače zaklonio visokim stablima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.