SARAJEVO

Đaci i roditelji bojkotirat će polaganje eksterne mature?

Postoji mogućnost da će Vijeće roditelja posegnuti za bojkotom jer svaka akcija proizvodi reakciju, upozorava Sivro

Putem testova provjeravat će se stečeno znanje. Avaz

Piše: A. Nalo

13.2.2022

Učenici devetih razreda u školskoj 2021./2022. godini uopće ne trebaju polagati eksternu maturu jer bi to, zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, izazvalo ogroman stres kod učenika, ali i nastavnika te roditelja. Stav je to Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) FBiH -Kantonalni odbor Sarajevo, ali i Vijeća roditelja.



Osnovni odgoj

Međutim, kako trenutno stari stoje, uprkos njihovom protivljenju, eksterna matura će biti realizirana "na mišiće" ministrice za osnovni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović, kazao je to prvi čovjek Sindikata Saudin Sivro.


Saudin Sivro. Avaz

- Postoji mogućnost da će Vijeće roditelja posegnuti za bojkotom jer svaka akcija proizvodi reakciju. To nije nimalo dobra situacija ni za učenike, a posebno za tvrdoglavu ministricu - rekao je Sivro.


Pričali bajke

On se osvrnuo i na aktuelna dešavanja u vezi s Osnovnom školom (OŠ) “Šip”, koja pripada resoru koji vodi ministrica Hota-Muminović.

- Javna ustanova OŠ "Šip" je najveća sramota aktuelne vlasti, a posebno premijera Forte, načelnika Mandića i ministrice Hota-Muminović. Oni su otvorili školu, presjekli vrpcu, pričali bajke u javnosti, a u stvarnosti imamo novu školu bez osnovnih elemenata, poput stolica, klupa, knjiga, rekvizita… Roditelji učenika te škole su vrlo nezadovoljni onim što se dešava od 1. novembra 2021. godine, što su jasno i javno rekli na prošlosedmičnom sastanku - naglasio je Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.