IDEJE

Šestoaprilska nagrada neće se više degradirati

Vijećnici više ne žele glasati iza zatvorenih vrata

Nagrada se uručuje na Dan Grada Sarajeva. Avaz

Piše: A. Nalo

23.3.2022

Ako gradski vijećnici ostanu pri datom obećanju, naredne godine kandidati za Šestoaprilsku nagradu, prestižno priznanje Grada Sarajeva, birat će se javno, a ne kao dosad - tajno i iza zatvorenih vrata.

Da se nešto nužno treba mijenjati, pokazao je i nedavni izbor laureata za ovu godinu. Nevažeći listići, podijeljena mišljenja, lažna obećanja su u određenoj mjeri sigurno devalvirala ovo priznanje.


Vedad Deljković. Arhiv

Pravila jasna

Prema riječima vijećnika Vedada Deljkovića, iako su pravila jasna, svake godine naprave cirkus od glasanja.

- Čemu, uopće, tajno glasanje? Ako glasaš u skladu s moralnim načelima, pošteno mjereći doprinos svakog kandidata u određenoj oblasti, zašto se to treba kriti? Pozivam zato koaliciju stranaka koje imaju većinu u GV da promijeni odluku te glasanje učini javnim. Imat će moju punu podršku u tome - kazao je Deljković.


Toni Vukadin. Arhiv

Pojednostaviti procedure

I Toni Vukadin zalaže se za to da uvijek glasanje treba biti javno. Mišljenja je da građani, koje zastupaju i predstavljaju, imaju pravo znati kako i za koga se glasa.

- Smatram da u Sarajevu postoji veliki broj građana koji ovu nagradu zaslužuju, ali, jednostavno, procedura kandidiranja je takva da vrlo često odvrati i najzaslužnije da se kandidiraju - pojasnio je Vukadin.


Mihad Uk. Arhiv

Uk: Građani nezadovoljni

Vijećnik Nihad Uk smatra da su aktuelna odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade i procedura generatori nezadovoljstva građana Sarajeva.

- Prošle godine smo inicirali izmjenu i iskreno se nadam da će naredna biti dodijeljena prema novoj odluci i proceduri. Nadam se da ćemo na ovaj način vratiti značaj nagrade, koja ima širu dimenziju od samog grada Sarajeva. Smatram je najznačajnijom nagradom u BiH - istakao je Uk.


Seid Škaljić. Arhiv

Škaljić: Odvojiti od politike

Da se promijeni procedura biranja, zalagat će se i Seid Škaljić, koji smatra da je ovo pravi moment da se ova nagrada odvoji od politike.

- Nažalost, bilo je vijećnika koji nisu znali ko su i šta rade predloženi kandidati. To je poražavajuće. Smatram da i komisija koja provodi procedure odabira kandidata mora biti stručna i profesionalna. Nadalje, nedavno glasanje je pokazalo i to da u GV ne postoji sloga i da mnogi materijali prolaze jer su podržani od opozicije - zaključio je Škaljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.