PROJEKTI

Sarajevo dobilo novih 36 stabala na 11 lokacija

Preostala četiri od ukupno 50 biti zasađena u aprilu nakon što bude završen mural kod Treće gimnazije u Novom Sarajevu

Ozelenjavanje zelenih površina. KJKP Park

Piše: A. Na.

24.3.2022

Akcijom sadnje odraslih stabala jučer je na jedanaest lokacija u sedam sarajevskih općina gotovo u potpunosti finaliziran projekat ozelenjavanja zelenih površina sa 50 mladih stabala u organizaciji Let's Do It, a koji je realiziran u saradnji sa preduzećem Park. 

U ponedjeljak, na Svjetski dan šuma u ulici Semira Frašte u Novom Gradu uz dječje igralište počela je realizacija projekta i tada je zasađeno 10 stabala, a jučer je akcija nastavljena sadnjom 36 stabala, dok će preostala četiri od ukupno 50 biti zasađena u aprilu nakon što bude završen mural kod Treće gimnazije u Novom Sarajevu.


U pitanju su stabla ruja, judinog drveta i sorbusa

U pitanju su stabla ruja, judinog drveta i sorbusa i to mlade sadnice proizvedene i uzgajane u Parkovim rasadnicima u Nedžarićima i Sokolović Koloniji. Sve lokacije  obogaćene novim stablima su javne zelene površine uz dječja igrališta ili u dvorišta škola, odnosno na površinama koje uglavnom koriste djeca i mladi.

Jučerašnja sadnja realizirana je u Novom Gradu na tri lokacije i to kod OŠ "Umihana Čuvidina", kod OŠ "Skender Kulenović" i uz dječje igralište u ulici Oslobodilaca Sarajeva. Nova stabla dobile su i površine uz dječje igralište u Hrasnici u općini Ilidža, uz dječja igrališta u ulicama Husrefa Redžića i Nusreta Šišića Dede u općini Centar, kod Srednje tekstilne škole u Starom Gradu, u dvorištu OŠ"6. mart" u Hadžićima, na Trgu heroja i uz dječje igralište u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu, te kod dva dječja igrališta u ulicama Feriza Merzuka i Omladinska u Vogošći. Na svim lokacijama zasađene su iste vrste listopadnog drveća i to najviše stabala ruja, zatim stabla judinog drveta i sorbusa.

Partner u saradnji

Aktivnosti sadnje u ovoj godini, kako su istakli iz organizacije Let’s Do It finansira Coca-Colina fondacija (The Coca-Cola Foundation), a partner u sadnji u Kantonu Sarajevo je Vlada Kantona Sarajevo, dok su sva stabla zasadile ekipe preduzeća Park sa članovima tima Let’s Do It.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.