SARAJEVO

Općina Novo Sarajevo izdvojila 250.000 KM: Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona

U naredne dvije faze slijedi izgradnju zelenih i sportsko-rekreativnih površina, multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine, kaže Tanović

Piše: E. Ma.

25.3.2022

Završena prva faza radova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U okviru projekta izgradnja i uređenja zelenih i sportskih površina u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, završena je prva faza radova koja je podrazumijevala čišćenje terena i rušenje pet devastiranih objekata koji su predstavljali opasnost za građane.

Nakon prve faze slijedi izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina na ovom lokalitetu.

Navedeni projekt, koji zajedno realizuju Vlada Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i UNDP BiH odvijat će se u tri faze sa ciljem da Kampus dobije novi prostorni identitet i postane moderna urbana oaza u centru grada.


Spremno i funkcionalno zemljište

Lokaciju su danas obišli načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović sa saradnicima, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Općinski načelnik u obraćanju za medije istakao je da je Općina Novo Sarajevo izdvojila u Budžetu sredstva u iznosu od 250.000 KM za realizaciju prve faze rekonstrukcije dijela lokaliteta Kampusa.

– Rušenjem devastiranih objekata i raščišćavanjem terena dobili smo spremno i funkcionalno zemljište od 19.000 kvadrata za naredne dvije faze radova koje podrazumijevaju izgradnju zelenih i sportsko-rekreativnih površina, multifunkcionalnu stazu u formi trga, trim staze sa teretanama na otvorenom, pješačke staze i posebno hortikulturno uređene površine - istakao je načelnik Tanović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u svom obraćanju kazao je kako je da Kampus urbanom transformacijom sve više postane, ne samo mjesto za studenate i akademsku zajednicu, nego i prostor za građane.


Pripremljen teren

– Ovaj Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona, te pozicionira Sarajevo na mapu najljepših univerzitetskih gradova u Evropi, poručio je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić kazala je da je važno otvoriti prostor koji će biti namijenjen studentima i koji će ih motivisati, potaknuti na učenje i omogućiti im nove forme podučavanja.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je ovo samo jedna od faza transformacije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

– Paralelno sa ovim odvijaju se aktivnosti na izgradnji Univerzitetske biblioteke u Kampusu. Na tom dijelu je već pripremljen teren, izmješten je toplovod, te se čeka saglasnost od davaoca granta Saudijskog fonda za razvoj za raspisivanje tendera za gradnju. To je prvi objekat za koji su obezbijeđena sredstva i koji će se graditi u Kampusu - naveo je rektor Škrijelj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.