MANIFESTACIJE

Pripremljen bogat program za sve uzraste: Sarajevo obilježava 30 godina od početka opsade i Dan grada

Građani i građanke koji su grad branili od 1992. do 1995. branili su ono što je stečeno 6. aprila 1945. godine, kaže Karić

Benjamina Karić. Avaz

Piše: E. Ma.

1.4.2022

Gradonačenica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović najavili su bogat program koji će biti upriličen od 4. do 6.aprila, povodom 6. aprila i obilježavanja 30 godina od opsade Sarajeva.

bilježavane jednog od najtežih poglavlja u historiji Sar

Kako je istakla Karić, obilježavanje ovog važnog datuma je obaveza prema svim građanima, preživjelima, mladima, te prema svim žrtvama koji su svoje živote dali kako bi Sarajevo danas bilo ono što jeste.

Ona je podsjetila da se radi o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji ratovanja, koja je trajala 44 mjeseca.


Jasmin Ademović. Avaz

Ovog 6. aprila obilježit će se Dan Grada Sarajeva, dan kada je Sarajevo, prije 77 godina, izvojevalo pobjedu nad fašizmom.

- Sarajevo je odoljelo svim iskušenjima. Građani i građanke koji su ga branili od 1992. do 1995. branili su ono što je stečeno 6. aprila 1945. godine. Tada je uspješno odbranjen antifašistički duh Sarajeva, i stoljetna tekovina zajedničkog života - poručila je Karić.

Pored bogatog kulturnog, zabavnog i sportskog programa, te naučnog skupa, Grad Sarajevo i Gradsko vijeće Grada Sarajeva će u srijedu, 6. aprila, održati će i Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojima će tradicionalno biti uručena Šestoaprilska nagrada i druga priznanja najistaknutijim pojedincima.

U ponedjeljak, 4. aprila, bit će otvorena izložba fotografija “Opsada/Siege” Paula Lowea. Svojim foto objektivom zabilježio je svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajki i Sarajlija u vrijeme opsade.

Vijećnica će isto veče s početkom u 20 sati biti osvijetljena projekcijom “Sarajevske ruže”, sarajevskim simbolima opsade i stradanja ovoga grada.

Za 5. april najavljena je i međunarodna konferencija ,,30 godina poslije - Sarajevo". Među učesnicima su Carmel Agius i Serge Brammertz, predsjednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, general sir Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, dr. Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH i raniji gradonačelnik Sarajeva…

Na Dan grada, 6. aprila, bit će otvorena obnovljena Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Organiziran je i niz kulturnih i sportskih manifestacija, ulaz u institucije kulture bit će besplatan. Ljubiteljima sedme umjetnosti na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, besplatno će biti dostupna 33 kratka filma.

Praznik našeg grada oplemenit će i koncert Divanhane na Trgu preko puta Vijećnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.