AVAZ NA LICU MJESTA

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva dodijeljene Šestoaprilske nagrade i najveća priznanja

Ovogodišnji dobitnici su kompanija „Alternativa" d.o.o, prof. dr. Rifat Škrijelj i doktor Željko Ler, dok je nagrada „Graham Bamford“ posthumno dodijeljena ratnom komandantu jedinice Igman 55 Nerminu Sukiću Belom

Piše: N. Ćorović

6.4.2022

Sa svečane sjednice u Vijećnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja se tradicionalno održava 6. aprila, u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva, održava se u Vijećnici. 

Pored gradskih vijećnika, gradonačelnice Benjamine Karić i zamjenika gradonačelnice, sjednici prisustvuje i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ambasadori, predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, raniji gradonačelnici, dosadašnji dobitnici Šestoaprilske nagrade, te drugi pozvani gosti.

Goste i zvanice je na početku sjednice pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović koji je rekao da se današnja svečanost odvija pod motom "Sarajevski mostovi". 

Nakon toga je gradonačelnica Karić u svom izlaganju podsjetila na prošlost grada Sarajeva.


Čuvajmo ljubomorno svoju vječnu vatru slobode

- Podsjetimo se zašto gori vječna vatra i kako je zapaljen plamen slobode. Godinama je ovim našim ulicama tekla krv nedužnih. Da bi se slomio teror i rodila se sloboda bila je potrebna nezamisliva hrabrost. Kako su snažno fašisti držali Sarajevo govori činjenica da su ostali 33 dana prije nego će pasti nacistička Njemačka. Okupator je Sarajevo čuvao sa čak 50.000 vojnika - rekla je ona.

Navodi kako slobodu, za koje se Sarajevo izborilo tada, nisu ubili kasnije čak ni novi fašisti.

- U ovom se gradu mnogo toga sudbonosnog desilo, kako pjesma kaže "Nekako s proljeća". Jednog takvog proljeća prije 77 godina u krvi i barutu iznikao je pupoljak slobode za koju se žestoko borilo - navela je, između ostalog, Karić.

Istakla je da je godinama u Sarajevu tekla krv nedužnih ubijenih.

- Čuvajmo ljubomorno svoju vječnu vatru slobode, na one koji su život dali da bi mi imali ovu slobodu.Čuvajmo naš grad i našu slobodu, neka vječno i slobodno živi naše Sarajevo. Čestitam vam Dan grada Sarajevo- istakla je ona.

Potom je uslijedilo proglašenje i uručenje nagrada i priznanja Grada Sarajeva.


Dobitnici najvećih priznanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Ovogodišnje dobitike "Šestoaprilske nagrade" izabrali su gradski vijećnici. Iz oblasti privrede, prestižno priznanje pripalo je kompaniji „Alternativa" d.o.o. Iz oblasti obrazovanja dobitnik "Šestoaprilske nagrade" je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Nadalje, iz oblasti zdravstva "Šestoaprilsku nagradu" dobio je doktor Željko Ler.

Nagrada „Graham Bamford“ posthumno je dodijeljena Džebrailu Šišiću, uposleniku Hitne pomoći koji je preminuo od koronavirusu. Nagradu su primili njegovi sinovi Faris i Tarik.



Žordi Pujol počasni građanin

Također, nagrada „Graham Bamford“ posthumno je dodijeljena ratnom komandantu jedinice Igman 55 Nerminu Sukiću Belom, a nju je preuzela njegova kćerka Emina. Nagrađen je i Huso Sinanović koji je prošle godine, tokom poplava, iz nabujale rijeke spasio 16-godišnju djevojku.

Grad Sarajevo nagradio je priznanjem "Graham Bamford" i medicinsku sestru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Amelu Trbić zbog bespoštedne borbe s koronavirusom, kao i medicinskoj sestri Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Lejli Šopović.

Žordi Pujol Poente (Jordi), fotoreporter iz Barcelone, posthumno je proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva. "Plakete Grada Sarajeva" dobio je atletičar Islam Đugum i Fondacija "Dogs Trust BiH", te posthumno arhitekta Sead Gološ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.