REAKCIJE

Dević nakon što je prekinuta sjednica Skupštine KS: Trojka bezočno laže, problem je da oni i ne znaju da ne znaju

Opozicija niti ima kapacitet niti ruke u Skupštini KS da bilo šta blokira, mi smo manjina, oni imaju većinu i odgovorni su da sjednice sazivaju u skladu sa zakonom, kaže šef Kluba SDA

Dević: Današnja sjednica sazvana neustavno.. Avaz

Piše: E. Ma.

13.4.2022

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo danas je opet prekinuta, Nakon što prošli put nije usvojen dnevni red, danas je prekinuta prije bilo kakvih diskusija o tačkama dnevnog reda. Razlog tome su tvrdnje opozicionih zastupnika da je sjednica sazvana neustavno. 

Šef kluba zastupnika SDA Mahir Dević za portal "Avaza" kazao je da je današnja sjednica sazvana neustavno.

- Oni su 6. aprila dobili odluku Ustavnog suda u kojem je navedeno niz proceduralnih pogrešaka koje su napravili prilikom sazivanja tih sjednica. Mi smo na to njih upozoravali već sedam puta, ali oni na to apsolutno nisi reagirali. Danas je kolega Mirza Čelik iz DF-a upozorio na neustavnost današnje sjednice, anravno i ja kao šef Kluba SDA u kontinuitetu ih upozoravam da rade suprotno Poslovniku. Nakon toga je parlamentarna većina napravila pauzu i odlučili su da prekinu ovu sjednicu. Vjerovatno su nakon toliko puta odlučili da ne trebaju kršiti Poslovnik o radu Skupštini KS. S obzirom da je Poslovnik sastavni dio Ustava, samim tim kršili su i Ustav KS, i Ustav FBiH - kazao je Dević.



On je rekao da su netačne tvrdnje premijera KS Edina Forte da se radi o političkom neradu i blokadama od strane opozicije.

- Kako uopće opozicija može blokirati rad Skupštine? Ovdje je najodgovorniji predsjedavajući Skupštine KS Elvedi Okerić, vladajuća trojka koja ne radi u skladu sa zakonom i Ustavom. Opozicija niti ima kapacitet niti ruke u Skupštini KS da bilo šta blokira. Mi smo manjina, oni imaju većinu i odgovorni su da sjednice sazivaju u skladu sa zakonom, Poslovnikom, Ustavom. To je jedna poptuna zamjena teza. Radi se o njihovoj bezočnoj laži u kojoj oni pokušavaju da kažu da mi nešto blokiramo. Radi se o neznanju i problem je što oni izgleda ne znaju da ne znaju - naveo je Dević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.