SKUPŠTINA KS

Nakon cjelodnevne rasprave usvojen Nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS: Slijedi javna rasprava

Resorna ministrica Aleksandra Nikolić je rekla da se prilikom izrade zakona fokusiralo na nezadovoljstva koje je izrazila akademska zajednica prilikom prethodnog prijedloga, kada je tadašnja ministrica Melika Husić Mehmedović podnijela ostavku

Skupština KS usvojila Nacrt zakona o visokom obrazovanju. SCREENSHOT

Piše: S. S.

10.5.2022

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila Nacrt Zakona o visokom obrazovanju. Za ovaj nacrt je glasalo 19 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a šest ih je bilo protiv.

Nakon usvajanja nacrta ovaj Zakon ide u javnu raspravu, koja će trajati 45 dana.

Usvajanju je prethodila žestoka cjelodnevna rasprava.

Zakon je pojasnila resorna ministrica Aleksandra Nikolić. Ona je rekla da se prilikom izrade zakona fokusiralo na nezadovoljstva koje je izrazila akademska zajednica prilikom prethodnog prijedloga, kada je tadašnja ministrica Melika Husić Mehmedović podnijela ostavku. 

"Glasajte za studente, a ne za ovaj zakon"

I predstavnici SPUS-a su pozvani, kako kaže ministrica, i preko 80 posto njihovih primjedbi je usvojeno.

- Većina prijedloga se fokusirala na nekoliko tačaka, a koji se tiču regulatorne uloge Vijeća za visoko obrazovanje, napredovanje akademskog osoblja, na plaćanja školarina, prenošenja ispita i prelaska na narednu godinu. Obzirom da sam profesorica na Univerzitetu u Sarajevu imala sam i neformalne razgovore sa studentima - rekla je Nikolić. 

Ministrica je rekla da postoje problemi trenutno, jer je aktuelni zakon krut i nefleksibilan.

- Cilj je stvoriti transformaciju ka digitalnom obrazovanju. Želimo da Univerzitet u Sarajevu bude inkluzivniji. Cilj je i jačanje autonomije visokoškolskih ustanova i insistiranje na transparentnosti - navela je.

Zastupnik Damir Marjanović je upitao u kojoj mjeri se ovaj nacrt smatra preklapa sa prethodnim. 

Obratio se i zastupnik Zvonko Marić (SBB) je poručio da je ovo interes brojnih studenata koji osluškuju šta se dešava. 

- Zakon je veoma važan. Ministrice vi ste jučer rekli Univerzitet bez zidova, ja bih volio da je to tako, možda je to Vaša zdrava ambicija, a ukoliko se ne poprave neke stvari u ovom zakonu bojim se da taj cilj neće biti ostvaren - kazao je Marić.

Iz SDA su rekli da ministrica ne može biti predlagač jer je nelegalno izabrana, što je ona poslije demantovala.

Faruk Dević, ispred Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, se obratio zastupnicima.

Na problem smanjenja broja studenata Dević kaže da nije uzrok demografske prirode, nego zakoni.

- Zašto ne pričamo o pranju diploma, zašto ne pričamo o izjednačavanju privatnih i javnih univerziteta? Dva puta u godinu imamo skoro identičan zakon. ANU BiH je drugi put u godinu dana je dao negativno mišljenje, SPUS drugi put u godinu dana također. Ja pozivam zastupnike da glasaju za studente, a ne za ovaj zakon - rekao je Dević.

Nisu definisani ciljevi

Ministrica Nikolić je govorila je da će postojati različiti kriteriji vrednovanja profesora. Pričala je i o tome da će od ukupne cifre deset posto studenata biti nagrađeni sljedeće godine za izvrsnost, tako što će biti oslobođeni plaćanja školarine.

- Ovih deset posto je liberalna mjera izvrsnosti, iako je do pet posto realna izvrsnost. Na pitanje Marića da odgovorim, jako mali broj se kvalifikuje za tu izvrsnost od 8,5 prosjeka - pojasnila je.

Na pitanje da li će se svake godine povećavati izdvajanja zbog prebacivanja 10 posto studenata na redovan studij, dala je odgovor:

- Ovi kad pređu na samofinansirajuće to će napraviti balans. Ako bude povećanje studentske populacije na budžetu to će biti jedan posto. Ako i bude svake godine jedan posto to nije nešto o čemu treba pretjerano raspravljati - rekla je ministrica.

Ukazala je i na to da studenti nisu tražili povećanje broja rokova sa tri na četiri, nego je to tražila akademska zajednica.

Mahir Dević, zastupnik SDA, je kritikovao činjenicu da nisu pojašnjeni razlozi donošenja zakona.

- Mi se bavimo zakonima da bi postigli neku vrstu kvantiteta, a da uopće ne objašnjavamo zašto donosimo te zakone u Skupštini KS. Nisu definisani ni ciljevi koji se žele postići usvajanjem ovog zakona. Naravno, prije se trebala napraviti analiza efekata aktuelnog zakona, jer smo čuli od ministrice da on kao ne valja. Pitali smo ministricu koji članovi ne valjaju, ali naravno da nismo dobili odgovore - kazao je zastupnik Dević.

Osim kozmetičkih promjena ništa se nije desilo od prethodnog prijedloga prošle godine, kaže Dević, te dodaje da je jedino moguće da se u međuvremenu pojavila 18. ruka za glasanje ili se u međuvremenu "sređuje". 

Iz SDA se optužili i da se prekida prenosa dok njihovi zastupnici govore, što je vladajuća većina ocijenila teorije zavjera.

U zakonu je zabranjeno političko i religijsko organiziranje na Univerzitetu, a zastupnik SDA Haris Zahiragić je rekao da je sramotno da se religija svrstava zajedno uz politiku. 

Osim toga je kritikovao i činjenicu da se prema ovom nacrtu više neće očitovati Skupština KS o ukidanju fakulteta. Kako kaže, želja toga je da se nepodobni eliminišu.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, je rekao da nije dovoljno 45 dana za javnu raspravu, nego bi bilo dobro da se to produži na 60 dana, jer postoji mnogo sagovornika za ovu temu.

Samir Suljević (SDP) je rekao da ni 2017., ni prošle godine zakoni nisu valjali.

- Ako se u nešto ne razumiješ dovoljno pitaj ljude koji se razumiju. 90 posto ljudi sa kojim smo pričali je bilo protiv tog prijedloga. Ni ovaj put nije dobro počelo, ali je ministrica prihvatila dosta toga. Zakon nije idealan, ali nadamo se da će se to kroz javne rasprave regulisati - rekao je Suljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.