SJEĆANJE NA ŽRTVE

Obilježavanje 30. godišnjice oslobađanja Krstca, Arnautke, Volujaka, Pajdaka zakazano za srijedu

Dana 8. juna 1992.godine, prije 30. godina vođena je bitka oslobađanja prostora Žuči, odakle je agresor bjesomučno razarao grad Sarajevo

Sa ranijeg obilježavanja. AGENCIJE

A. O.

6.6.2022

Udruženje „1.Slavna-Viteška brigada“ Sarajevo u povodu obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja Krstca, Arnautke, Volujaka, Pajdaka i prostora Žuči te kote Orlić tt 876, 08. juna ove godine obilježit će ovaj značajni datum.

Dana 8. juna 1992.godine, prije 30. godina vođena je bitka oslobađanja prostora Žuči, odakle je agresor bjesomučno razarao grad Sarajevo, uništavao njegovu infrastrukturu, ubijao građane Sarajeva, a posebno djecu. Tog dana, borci 1. i 3. odreda 13. Pofalićko Velešićke brigade u sadejstvu sa borcima Vogošća i Novi Grad, oslobodili su Krstac, Arnautku, Volujak, Pajdake i prostore Žuči do najdominantnije kote Orlić tt 876. Istog dana vođene su borbe na Hrasnom brdu, Poljinama kao i na drugim dijelovima opkoljenog Sarajeva.



Stradali tokom bitke

U toj borbi za oslobađanje prostora Žuči, svoje živote položili su: Munib Tucak, Zijad Heljo, Elmedin Vražalica, Nihad Tihić, Safet Tahirović, Nedžad Pindžo, Senad Pohara, Medin Ramović, Mustafa Salispahić, Senad Škoro, Hašim Krako, Ermin Imamović, Vehbija Hadžić, Haris Fatić „ZLJ.“, Šaćir Demirović i Haris Čampara.

U borbama na Hrasnom brdu 8. juna svoje živote položili su: Džemal Panjeta, Vehid Grbo i Semir Kadrić koji je poginuo 12. juna, dok je u borbama na Poljinama svoj život položio Nermin Lekić.

Dana 9. juna na prostoru Žuči, nedaleko od kote 850 nestao je Kasim Gološ koji je ekshumiran 2016. godine a sahranjen 27.01.2017.godine.

- Svi oni koji su svojim herojstvom pisali historiju naše brigade i jedinica ARBiH i MUP-a i njihove pravedne odbrambeno oslobodilačke borbe, a posebno oni koji su tiho jedan za drugim odlazili u historiju, zaslužuju da ih se s tugom i ponosom trajno sjećamo - kazali su iz Udruženja. 


Odavanje počasti

Udruženje 1. Slavna-Viteška brigada Sarajevo sa ponosom se sjeća svih šehida i poginulih boraca ARBiH i MUP-a koji su u odbrani domovine dali svoje živote, a posebno na pripadnike njihove brigade koji ugradiše sebe u ovu pobjedu.

Kako je predviđenom protokolom, u 8:30 sati odavanje počasti bit će održano na spomen-obilježju Pofalići - Dom Hum, u 9 sati na spomen-obilježju Velešići, u 09:30 sati Šehidsko mezarje Kovači - Šehidski nišan i Prvom predsjedniku predsjedništva RBiH.

U 11 sati planirano je odavanje počasti u koti Orlić, a u 12 sati na spomen-obilježju u Hrasnom i Hrasnom brdu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.