POREZNA UPRAVA FBIH

U Kantonu Sarajevo izvršeno 45 kontrola i zatečeno 16 neprijavljenih radnika

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima. ILUSTRACIJA

A. O.

8.7.2022

Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo su 07.07.2022. godine izvršili 45 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, djelatnost priređivanja igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu evidentirali promet, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 4 objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 9 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 6 objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 66.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.