SEZONA U PUNOM JEKU

Stara jezgra grada prepuna turista: Vratit ćemo se zbog tradicionalne hrane

Teško je reći koji dio Sarajeva mi je najljepši, jer je veoma zanimljivo ići kroz ulice prepune ljudi, rekla je Sara

Mnogi turisti iskoristili sunčan dan. AVAZ

S. Padalović - D. Raunić

17.8.2022

Brojni turisti preplavili su ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine. Neki su, kako kažu, došli zbog Sarajevo Film Festivala (SFF), ali ima i onih koji su tu zbog same bh. prijestonice i atrakcija koje ona nudi. Većina kaže da im je prvo odredište Baščaršija, odnosno stara jezgra grada.


Sara: Provela se odlično na koncertu. AVAZ

Domaći specijaliteti

- Nismo u Sarajevu zbog SFF-a. Primijetili smo da su velike gužve i da je ogroman broj ljudi okupljen u dijelu oko festivalske lokacije. Mi smo u Sarajevu već tri dana, sviđa mi se ovaj grad - kazao je Rikardo (Ricardo), turista iz Italije.

Tradicionalna kuhinja, domaći specijaliteti predstavljaju nezaobilazan i poseban doživljaj posjetiocima, a o njihovom kvalitetu, nakon što ih je probala, govorila nam je Julija, također iz Italije, koja je istakla da joj se dopada bosanskohercegovačka hrana.

- Probali smo tradicionalnu hranu, mnogo nam se dopala. Sigurna sam da ću ponovo doći u ovaj dio grada da probam i druge specijalitete - istakla je Julija.


Rikardo i Julija: Nisu u Sarajevu zbog SFF-a. AVAZ

Muzički događaji

Da turisti vole muziku i kvalitetan noćni provod, potvrdila nam je Sara iz Nizozemske. Kako je istakla, u Sarajevo je došla prije tri dana, nakon što je prvobitno bila u posjeti Hrvatskoj.

- Prvo sam bila u Hrvatskoj, a potom sam došla ovdje. Za sada mi se mnogo dopada. Teško je reći koji dio grada mi je najljepši, jer je veoma zanimljivo ići kroz ulice prepune ljudi. Uživam u kafićima, išla sam na koncert, volim muziku i bilo je odlično. Hrana mi se ovdje mnogo dopala, probala sam ćevape i baklavu, koji su veoma ukusni - navela je Sara.


Velika posjećenost

Tokom avgusta, osim Sarajevo Film Festivala, koji je najveći događaj u glavnom gradu, turisti, ali i građani Sarajeva imaju priliku uživati i u drugim brojnim zanimljivim događajima. Veliki broj koncerata, kulturnih i zabavnih sadržaja upotpunjuju ljetni doživljaj. Nakon zastoja u turizmu zbog pandemije COVID-19, mnogi su oduševljeni ovogodišnjom ljetnom turističkom sezonom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.