SOUKBUNAR

Kiša napravila veliku rupu na cesti, rezervoaru prijeti obrušavanje

Postoji opasnost od pokretanja velikog klizišta, objekti i ljudski životi su ugroženi, navodi Kobiljak

Piše: N. Ćorović

22.8.2022

Pukotine na rezervoaru. Avaz

Kao što smo i navikli, kiša u Sarajevu gotovo uvijek napravi velike probleme - poplave podvožnjaci i ceste, veliki je broj saobraćajnih nesreća, pokvare se semafori, zbog čega nastanu velike gužve... Obilne padavine koje su se posljednjih dana sručile na glavni grad Bosne i Hercegovine posebno su štetu načinile na Soukbunaru.

Naime, odlomio se dio asfalta na transverzali u ovom sarajevskom naselju te se na tom mjestu stvorila velika rupa.

Mještani s kojima smo razgovarali postavili su pitanje načelniku općine Centar Srđanu Mandiću i nadležnima kada će konačno riješiti problem i spriječiti katastrofe uzrokovane, kako tvrde, nezakonitom gradnjom objekta na strmoj padini Soukbunara, koji je doveo u pitanje stabilnost kompletne lokacije, naročito rezervoara Skenderija te još 15-ak objekata kojima prijeti opasnost od pokretanja velikog klizišta.


Ne vode računa

Kako su nam rekli, od početka, prilikom kopanja i izgradnje nove zgrade, investitor i izvođač radova namučili su mještane ove ulice tako što su zauzeli dio ceste, čime su izazvali saobraćajne probleme. Nakon izgradnje došlo je do pojave klizišta i oštećenja privatnih objekata, a pogotovo rezervoara koji snabdijeva općine Centar i Stari Grad. Ogorčeni mještani već godinama nadležne upozoravaju na problem, ali bezuspješno.

- Svaka kiša donese nam glavobolju, prijeti nam pokretanje velikog klizišta, a mnogi objekti i životi su ugroženi. Zajedno s komšijama, još 2019. uputio sam dopis Mjesnoj zajednici i Općini Centar, jer je došlo do oštećenja na rezervoaru. Dobio sam informaciju da je ViK pokrenuo sudski spor, odnosno da je prijavio oštećenja. U izvještaju, ViK je naveo da je došlo do laganog propadanja rezervoara, a zatim su na Skupštini Gradskog vijeća 2019. odlučili da izdvoje sredstva i otada se ništa nije uradilo. Posljednjih mjesec došlo je do ponovnih pokušaja da se tu nešto sredi. Objekt nije napravljen kako treba, nije dobro ukopan, a velikim dijelom i izgradnja susjedne zgrade otežava situaciju... Niko od nadležnih ne vodi računa o potrebama građana - kazao je za „Avaz“ Elmedin Kobiljak, jedan od mještana.

On je pozvao nadležne da se na teren izvede nezavisna građevinska komisija, kako bi se krenulo u saniranje lokacije i, kako je naveo, rušenje nelegalnog objekta.

Ovaj problem na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u julu 2019. godine iznio je vijećnik SBB-a Zvonko Marić, no, do danas, kako on navodi, odgovora nema.


Marić: Bez odgovora. Avaz

- Dobio sam pisani odgovor ministra Envera Hadžiahmetovića da je za tu svrhu izdvojeno 1.650.000 KM da se to riješi, međutim, dalje od toga se nije otišlo. Nakon što sam nadležne ponovo upozorio na njihovu zakonsku obavezu u julu ove godine, odgovora nema, jer očigledno je da se sada u Vladi KS bave crvenim tepihom, predizbornom kampanjom... Mještani ukazuju na problem građevinske mafije i da se tu gradi bez potrebnih dozvola, što je uzrokovalo da se uzdrmaju temelji tog rezervoara. Između politike i tih ljudi postoji očigledna sprega - poručio je Marić.


Haos u ulici Borak

Šuta završila na saobraćajnici. Avaz

I mještani ulice Borak imali su velikih problema zbog obilnih kiša posljednjih dana. Vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Centar Sulejman Memo Haljevac već neko vrijeme ukazuje na probleme koji mještani imaju zbog nedovršenih radova u toj ulici, u kojoj je tokom vikenda došlo do velike poplave, kao i izlijevanja građevinskog materijala na saobraćajnicu.

Radovi na obnovi stepeništa, koje je Haljevac inicirao, odužili su se, a najviše štete trpe građani.

- Kada na vrijeme nisu završili posao, ljudima su ugroženi objekti. Nema smisla više ovaj nerad načelnika Mandića i drugih na vlasti. Ovo su nedjela - kazao je Haljevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.