OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Osnove iz programiranja, elektronike i robotike

Današnju edukaciju vodila je Anamarija Soldo magistar informatičkih nauka. OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Avaz.ba

31.8.2022

U Osnovnoj školi "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" danas je održana edukacija nastavnika informatike i tehničke kulture iz šest osnovnih škola sa područja općine Centar iz oblasti robotike. Na zahtjev direktora OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", Begić Adina, te kolegice Melise Alagić koja predaje informatiku u Osnovnoj školi Šip, podnesen je zahtjev za realizaciju projekta kojeg je Općina Centar podržala.

Naime, radi se o prvoj mBot robotskoj ligi, koja će se realizovati u školama sa područja općine Centar. Trenutno imamo prijavljeno samo šest škola, koje je će dobiti robote, a mi ćemo organizovati edukaciju, prvo za nastavnike, a zatim i za djecu. Nakon toga planirana je organizacija turnira iz robotike u prvom polugodištu. Za narednu godinu se nadamo da će svih 12 osnovnih škola biti uključeno, kazala je pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Adin Begić, direktor Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ ovom prilikom se zahvalio Općini Centar na dosadašnjoj podršci.

- Učenici u našoj školi, već su koristili mikrobit uređaje koji su slični ovome, te su oni namijenjeni za početnike u učenju. Smatramo da će nabavkom mBota, naši učenici biti u prilici da svoje projekte vide uživo, te da vide kako bi mogli da ih unaprijeđuju i mijenjaju baš onako kako su oni to zamislili.

Jako je bitno naglasiti da u ovom slučaju učenici ne razvijaju samo programerske vještine, već i vještine koje su iznimno bitne, a to su vještine kolaboracije ili rada u timu.

Podrška Općine Centar nam je u ovom trenutku veoma bitna zato što škola ne može jednostavno da nabavi bilo kakvu opremu, obzirom da moraju da se provedu određene procedure koje su dugotrajne. Također, kao direktor škole, želim da se zahvalim Općini Centar, koji su nam dali podršku, za početak edukacije nastavnika. Ona je veoma bitna jer su nastavnici nosioci ovog projekta. Oni će zajedno sa svojim učenicima na nastavi kao i na vannastavnim aktivnostima, realizovati određene edukacije i projekte za naše učenike.

Današnju edukaciju vodila je Anamarija Soldo magistar informatičkih nauka.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.