ODRŽAN SASTANAK

Poduzeti mjere za zaštitu od sve ušestalijih cyber napada

Moramo biti spremni, sve naše kapacitete angažovati, raditi na obuci uposlenika i ići u korak sa vremenom, kada je zaštita informacija i podataka u pitanju

S održanog sastanka. Avaz

Piše: E. Ma.

5.9.2022

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo održalo je sastanak sa upravama svih preduzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva, a povodom sve učestalijih cyber napada, te u cilju poduzimanja koraka za zaštitu informaciono-komunikacionih sistema.

Sastanku su prisustvovali predstavnici KJKP Sarajevogas, KJKP Toplane, KJKP Pokop, Bags-Energotehnika Vogošća, KJKP Tržnice-pijace, KJKP Rad, KJKP Park i KJKP Vodovod i kanalizacija.

Pomoćnik ministra Muhamed Bekto kazao je da se na ovaj način žele poduzeti sve neophodne mjere kako bi se preduzeća zaštitila od napada.

- Moramo napraviti analize onoga sa čime trenutno raspolažemo. Moramo biti spremni, sve naše kapacitete angažovati, raditi na obuci uposlenika i ići u korak sa vremenom, kada je zaštita informacija i podataka u pitanju - kazao je Bekto.

Iz Sarajevogasa su podsjetili kako su nedavno imali cyber napad i da su tom prilikom uspjeli sačuvati sve podatke i preduzeća i svojih korisnika.

Ostali učesnici sastanka su naveli koje sisteme zaštite od cyber napada koriste, te koje su mogućnosti za njihovu nadogradnju na čemu će raditi u narednom periodu.

Kako je istaknuto, rizici su veliki, zbog čega će biti izrađen plan za dalje djelovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.