SEZONA GRIJANJA

Upozorenje građanima da ne pale vatru na otvorenom

Podsjećaju građane na neophodno čišćenje dimnjaka i uklanjanje odloženih i lahko zapaljivih materijala oko dimnjaka u tavanskim prostorima

Ne paliti vatru na otvorenom. ILUSTRACIJA

A. O.

13.10.2022

S obzirom na nadolazeće hladne dane i početak sezone grijanja, Općinski štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo upozorava sve građane na opasnost od mogućnosti izbijanja požara.

Zbog činjenice da veliki broj građana u jesen čisti bašte i avlije, te spaljuje travu na otvorenom, a to je u suprotnosti sa zakonskim propisima iz oblasti zaštite od požara, po pravilu obavezno je sav prikupljeni otpad odložiti u kontejnere.

Podsjećaju građane na neophodno čišćenje dimnjaka i uklanjanje odloženih i lahko zapaljivih materijala oko dimnjaka u tavanskim prostorima, kako bi spriječili nastanak požara u slučaju zapaljenja neočišćenog dimnjaka. Općinski štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo posebno naglašava da je strogo zabranjeno u isti dimnjak spojiti odvode plinskih gasova i čvrstih materija.

- Pozivamo građane da poduzmu sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara, te ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara. U slučaju izbijanja požara potrebno je odmah pristupiti njegovom gašenju priručnim sredstvima, kao i sredstvima za gašenje požara.

O nastalom požaru potrebno je obavijestiti:

- Vatrogasce na broj telefona 123

- Policiju na broj telefona 122

- Operativni centar KUCZ na broj telefona 121 - kazali su iz Službe za civilnu zaštitu Općine Centar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.