SUMNJIVI SENDVIČI

Pogledajte šta dobivaju za užinu sarajevski školarci slabijeg imovinskog stanja

Tražit ću da se ispita kvalitet užine, kaže Toni Vukadin

Sumnjivi komadi salame i namaza. Avaz

Piše: N. Ćorović

21.10.2022

Toni Vukadin, vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad, tražit će da se ispita kvalitet užine koju dobivaju socijalno ugrožena djeca u školama.

Njemu su se proteklih dana javili ogorčeni roditelji, koji su poslali fotografije sendviča sa sumnjivim komadom salame i namazom.

On je rekao da je, najblaže rečeno, žalosno kako to sve izgleda.

- Sendviči su nekvalitetni. Ovakva situacija zabilježena je u jednoj školi na području općine Novo Sarajevo. Međutim, prema mojim informacijama, jer sam se prethodnih dana malo više zanimao za tu problematiku, ima sličnih situacija na području cijelog grada. Smatram da se ovdje radi o podijeljenoj odgovornosti između dobavljača, općina u KS, kao i direktora škola. Činjenica je da općine u Sarajevu ne izdvajaju dovoljno sredstava, ne možemo zasigurno reći da se radi o dobavljačima, ako se predvidi da je užina 0,80 feninga - kazao je Vukadin za „Avaz“.

Vukadin: To je žalosno. Avaz

On je istakao da se u pravilniku Ministarstva za odgoj i obrazovanje nalaze informacije o tome kakva je hrana primjerena za učenike u školama.

- Pravilnik propisuje koja hrana treba biti zastupljena, a koja u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina. Kako je istaknuto, cilj je da se uvođenjem pravila mijenjaju loše prehrambene navike učenika, da se kroz pravilnu ishranu zaštiti njihovo zdravlje, ali i unaprijedi ponuda školskih užina u smislu da su one nutritivno bogate i da odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti - rekao je Vukadin.

Kontaktirali smo i resorno ministarstvo, ali do objavljivanja ovog broja nismo dobili odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.