DOVOLJNO ZALIHA

Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve, za "Avaz": Krcate rezerve alternativnih goriva

Robne zalihe od 2019. povećane za 300 posto, kazala je ona

Pekić: Od primarnog interesa. Vlada KS

Piše: N. Ćorović

29.10.2022

Paniku i strah građana da će ostati bez osnovnih životnih namirnica ili da će police u marketima ostati prazne, izazvala je najprije pandemija koronavirusa, a potom i napad Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine. Međutim, u Kantonu Sarajevo situacija je zadovoljavajuća, zaliha ima sasvim dovoljno, kazala je u razgovoru za „Avaz“ Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve KS.

Ona je istakla da su robne rezerve od 2019. godine povećane za 300 posto.


Utjecaj na cijene

- Sve to pokazuje opredjeljenje Vlade KS i Ministarstva finansija, a to je da su robne rezerve od primarnog interesa. Kada je u pitanju sama struktura tih rezervi, imamo određene količine prehrambenih proizvoda, žitarica, kao i medicinskih sredstava i lijekova. Ono što je izuzetno važno, imamo dovoljne količine energenata koji čine sastavni dio robnih rezervi u KS. Rezerve alternativnih goriva, odnosno lož-ulja i mazuta, pune su prvi put nakon rata - kazala je Pekić.

Ona je istakla da građani nemaju razloga za zabrinutost, pogotovo kada je u pitanju snabdjevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama.

- Međutim, KS ne može utjecati na cijene pojedinih artikala, ali može na druge načine pomoći građanima, a pogotovo onim kategorijama kojima je pomoć neophodna, što smo i radili u prethodnom periodu - navela je Pekić.

Ona je dodala da je Vlada KS novim Nacrtom zakona o robnim rezervama unaprijedila rad Direkcije.



Tajna lokacija

- Najvažnija odredba je unapređenje efikasnosti rada Direkcije, gdje su definirane određene procedure, a sve s ciljem da bismo kasnije bolje djelovali. Robe koje trebaju ulaziti u sastav rezervi Vlada KS posebnim odlukama može izmijeniti odnosno dopuniti određenim artiklima za kojima se pokaže potreba - istakla je Pekić.

Još jedna bitna stavka novog nacrta jeste tajnost podataka, navela je Pekić.

- Sa stanovišta sigurnosnih rizika kako unutrašnjih tako i vanjskih, veoma je važno da imamo određenu tajnost podataka kada su u pitanju ukupne količine kojima raspolažemo, kao i teritorijalni razmještaj. U slučaju nastanka određenih vanrednih okolnosti, vrlo je opasno da se znaju koje su to ukupne količine koje imamo na raspolaganju, kao i lokacija na kojima se roba nalazi - dodala je Pekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.