DRUGI ČIN

Građani ogorčeni: Pruga od Čengić-Vile do Baščaršije bit će gotova tek u avgustu

Barem su mogli na ovih nekoliko stajališta postaviti tablu i uputiti putnike da ne rade tramvaji, kaže Šukalić

Građani uzalud čekaju tramvaj. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

1.11.2022

Saobraćajni kolaps u jutarnjim satima, gužve, nervoza vozača i putnika obilježili su prvi dan nastavka izgradnje tramvajske pruge na dionici od Čengić-Vile do Baščaršije. Prema rokovima Adnana Štete, ministra saobraćaja KS, jasno je da će građani i gosti glavnog grada BiH biti taoci ovakve situacije najmanje do kraja avgusta sljedeće godine.

Podsjetimo, nakon nekoliko kršenja rokova za završetak radova na prvoj dionici, koji su potrajali više mjeseci, taj dio je otvoren za tramvajski saobraćaj tek 28. septembra.

Ekipa „Avaza“ jučer je obišla lokacije gdje su počeli radovi te razgovarala s građanima, koji su, u velikoj mjeri, ogorčeni ovakvim stanjem u saobraćaju. U žurbi, presjedanju iz tramvaja u autobus, dugotrajnim zadržavanjima na stajalištima, mnogi su se odlučili i za korištenje skupocjenih taksi usluga kako ne bi zakasnili na posao, u školu, kod ljekara...


Bez obavještenja

Zatekli smo dosta putnika koji su čekali tramvaj na stajalištima od Čengić-Vile do Baščaršije jer nigdje nije postavljeno obavještenje da u narednom periodu tramvaji neće saobraćati na ovoj dionici.


Šukalić: Ovo je katastrofa. Avaz

- Sjedila sam i čekala, a nakon određenog vremena saznala sam da ne saobraćaju tramvaji na toj dionici. U evropskim zemljama, kada su ovakvi radovi, postoji redar koji upućuje građane. Ako nemamo novca za to, barem su mogli na ovih nekoliko stajališta postaviti tablu i uputiti putnike na drugi prijevoz. Ovo je katastrofa - istakla je sugrađanka Inesa Šukalić.

I penzionerka Behija Memić nije znala da tramvaji neće saobraćati pa je duže od pola sata čekala na stajalištu.


Memić: Na našu štetu. Avaz

- Bilo je mnogo problema kada su radili prvu dionicu pruge, neka se radi, nije sporno, ali ovakav prijevoz ide na štetu građana, moglo se bolje organizirati - istakla je Memić.

Irana Jelečak pozvala je nadležne da se malo više pozabave građanima dok traju ovi radovi.


Jelečak: Velike gužve. Avaz

 - Nužda zakon mijenja, nije lijepo ovo što su napravili građanima. Nadležni trebaju što prije i ovo srediti. Zaista su prevelike gužve, mnogi moraju krenuti sat ili dva ranije kako bi stigli na vrijeme na određenu destinaciju i opet zakasne - navela je Jelečak.

Admir Mangafić smatra da će dolazak zime dodatno otežati situaciju.

Dolazak zime

- Kolaps u gradu već je nastao. Vidim da su svi ogorčeni. Neka se završi, ali najgore je što ćemo mi, građani, ispaštati zbog toga i biti taoci ovakvog saobraćaja - kazao je Mangafić.



Mangafić: Nastao kolaps. Avaz

Kako je ranije saopćeno, građanima će na raspolaganju biti dodatnih 12 autobusa koji će saobraćati na relaciji Čengić-Vila – Baščaršija, šest autobusa na relaciji Čengić-Vila – Skenderija, te po jedan autobus na relaciji od Željezničke stanice do Baščaršije i Čengić-Vile.

- Ovo je sramota šta rade, toliki grad... Autobusa je malo. Grozna je situacija u prijevozu, kada uđem s djecom, strahujem kako od džeparoša tako i od neljubaznosti revizora - kazala je zabrinuta Almira Čorbo.

Čorbo: Strah od džeparoša. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.