POTVRDIO MINISTAR

Počinje ambijentalno uređenje Velikog polja na Igmanu

Ambijentalno uređenje, osim estetske funkcije, ima i ulogu zaštite staze i lokaliteta Velikog polja ogradom, izjavio je Delić

Staza na Igmanu. VLADA KS

A. O.

8.11.2022

Povodom održavanja 53. EFNS-a Sarajevo 2023, koji će se održati u periodu od 05. do 11. februara 2023. godine na Velikom polju na Igmanu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finansira obnovu tehničke baze, strelišta, kao i ski staze za biathlon.

S ciljem dodatnog uređenja ovih olimpijskih sadržaja i njihove zaštite i očuvanja, ministar privrede KS Adnan Delić potpisao je danas sa direktorom preduzeća "Sarajevo-šume" Samirom Omerovićem sporazum o sufinansiranju ambijentalnog uređenja Velikog polja na Igmanu.



Zaštita staze

- Aktivno radimo na uređenju olimpijskih sadržaja na Velikom polju na Igmanu, kako zbog održavanja ovog prestižnog takmičenja u nordijskim disciplinama koje je planirano za početak februara sljedeće godine, tako i zbog naših građana i turista koji će već od sljedeće godine imati priliku koristiti ove obnovljene sadržaje na Velikom polju. Ambijentalno uređenje, osim estetske funkcije, ima i ulogu zaštite staze i lokaliteta Velikog polja ogradom, a svakako su planirani i sadržaji koji će se koristiti tokom ljeta - najavio je ministar Delić.

Direktor Omerović objasnio je da se radi na uređenju šireg prostora Velikog polja, ne samo dijela oko ski staze za biathlon.


Čišćenje otpada

- Shodno sporazumu koji smo danas potpisali Ministarstvo privrede finansirat će izradu i postavljanje sedam nadstrešnica sa klupamai stolom, 20 info panela na uzvišenjima iznad svake raskrsnice na biathlon stazama, 20 korpi za otpatke, te uređenje amfiteatra i postavljanjedrvenih ograda u ukupnoj dužini od 300 metara - pojasnio je Omerović.

Uz ambijentalno uređenje, preduzeće "Sarajevo-šume" radit će i na čišćenju nakupljenog anorganskog otpada na širem području Velikog polja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.