MARINDVOR

Brajković ne može graditi neboder od 22 sprata: Divlji graditelj nema građevinsku dozvolu

Što se tiče političkih opcija, zna se ko je vodio taj postupak, naveo je ministar Hadžiahmetović

Brajković: Osuđen zbog utaje poreza. Avaz

Piše: E. Maslo

28.12.2022

Kompanija "Palace Investments", iza koje stoji Tihomir Brajković, nema građevinsku dozvolu za gradnju nebodera od 22 sprata na Marindvoru.

Iako su radnici u subotu počeli s nekim radovima, reagirala je općinska inspekcija i odmah ih zabranila.

Ovu izgradnju planira privatna firma Tihomira Brajkovića iz Kiseljaka, koji je pred Sudom BiH osuđen za utaju poreza, vlasnika „Tibra Pacifica“, koji je izgradnjom naselja na Stupu upropastio arhitektonsku sliku grada, a, prema mišljenju brojnih stručnjaka, ovaj projekt na Marindvoru bio bi ravan katastrofi.


Prekinut postupak

Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda), aktuelni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, za „Avaz“ je rekao da Brajkovićeva firma nema dozvolu za gradnju i da je predmet na Sudu.Hadžiahmetović: Milionski iznosi. Vlada KS

- U 2016. godini u Općini Centar, na čijem je čelu tada bio SDA-ov Nedžad Ajnadžić, pokrenut je postupak korekcije Regulacionog plana na Marindvoru, a 2017. godine su ga završili i donesena je odluka kojom se dozvoljava gradnja nebodera sa 22 sprata. U 2018. Općina Centar izdala je urbanističku saglasnost “Palace Investmentsu” da može graditi, iako u tom trenutku ova firma nije čak ni kupila sve to zemljište - rekao je Hadžiahmetović.

Bez javnog poziva i licitacije Brajkovićevoj firmi je omogućeno pravo preče kupovine, tako da se on dokopao ovog vrijednog zemljišta u centru grada.


Sve se zna

- Oni su trebali dobiti građevinsku dozvolu, no 2020. dolazi do promjene vlasti i Srđan Mandić je došao na mjesto načelnika te je donio rješenje kojim prekida postupak gradnje - naveo je Hadžiahmetović i dodao da se, što se tiče politike, zna koja je stranka vodila postupak.E. MASLO

Od 2017. godine, kada je započeta procedura promjene Regulacionog plana, u Vladi KS promijenila su se četvorica ministara: Čedomir Lukić (SDA), Damir Filipović (SDP), Faruk Kapidžić (SDA) i Hadžiahmetović (NiP).

- Čudi me to što Faruk Kapidžić sada kaže da ne može tu biti neboder sa 22 sprata jer i on je bio ministar prije mene i ne znam zbog čega on nije reagirao, a trebao je - istakao je Hadžiahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.