TRASA OKO 36 KILOMETARA

ViK Sarajevo potpisao ugovor vrijedan skoro 18 miliona KM

Sada počinje rekonstrukcija trasa na kojima su do sada bili najveći gubici vode, rekao je Hadžiahmetović

Sa potpisivanja ugovora. ViK Sarajevo

A. O.

1.2.2023

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo potpisalo je ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u sklopu II tranše EBRD kredita sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i JV Mibral Sarajevo i Higra Bijeljina.

Vrijednost potpisanog ugovora je 9,97 miliona eura (oko 17510787.12 KM).

Peta faza

Direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Rusmir Salić naglasio je da je ovo peta faza u procesu rekonstrukcije vodovodne mreže.

- Drago nam je da nakon dugo vremena možemo značajnija sredstva usmjeriti u obnovu vodovodne mreže. U ovoj fazi ona će se odvijati na trasi od oko 36 kilometara. Očekujemo da ćemo imati značajno manje gubitke nego što je to sada slučaj - kazao je direktor Salić.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović podsjetio je da je prvi ovakav ugovor potpisan još 2019. godine kada su izvršeni radovi na zamjeni elektroenergetskog sistema za što je utrošeno oko 10 miliona eura.

- Sada počinje rekonstrukcija trasa na kojima su do sada bili najveći gubici vode. Nadamo se da će nakon ovog projekta, koji bi trebao trajati 24 mjeseca doći do znatnog smanjenja tih gubitaka. Prema Studiji koja je izrađena prije početka ovog projekta, gubici vode u vodovodnoj mreži bi za naredne dvije godine trebali biti svedeni na 50 posto, što predstavlja smanjenje od oko 20 posto u odnosu na stanje prije početka rekonstrukcije ovog sistema. Svima želim uspješan rad, a građani će svakako imati najveći benefit od ovog projekta - poručio je ministar Hadžiahmetović.

U sklopu ovog Ugovora planirana je rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području Kantona Sarajevo i to na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža.

Podjela dionica

Ugovor se sastoji od rekonstrukcije vodovodne mreže koja je podijeljena na pet dionica i bit će obuhvaćeno 68 ulica.

U ime izvođača radova ugovor je potpisala direktorica firme Mibral Maja Bralović-Smit (Smith) koja je istakla kako je ovo za njih značajan kapitalan projekat koji traži dosta truda i odgovornosti.

- Projekt je veoma kompleksan, traži ozbiljan pristup te se nadamo dobroj saradnji i razumijevanju od svih nadležnih kao i od građana u periodu radova na terenu. Nakon ovog potpisivanja krećemo sa pripremnim radovima i vjerujemo da ćemo već početkom marta krenuti sa radovima na terenu - istakla je Bralović-Smit.

KJKP “Vodovod i kanalizacija” će o dinamici radova i režimu vodosnabdijevanja lokaliteta gdje se radovi budu odvijali blagovremeno obavještavati potrošače, iako se ne očekuju duži prekidi u snabdijevanju vodom zbog izvođenja ovih radova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.