SARAJEVO

Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje godišnjice 105. brigade

Učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima ove brigade

Delegacije su posjetile šehidsko mezarje na Kovačima. OPĆINA CENTAR

A. Č.

17.2.2023

Povodom obilježavanja 30. godišnjice 105. motorizovane brigade, delegacije koje su činili predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja, danas su položili cvijeće i učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima ove brigade.

U ime Općine Centar delegaciju su predvodili načelnik Srđan Mandić i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović zajedno sa vijećnicima Samirom Fazlićem, Hidajetom Porićem, Hamdijom Hasanovićem i Dženanom Mulićem, kao i Jasminom Fazlić, pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Obišli spomen-obilježja

Prema protokolu delegacije su prvo položile cvijeće na mezarju ispred Alipašine džamije. Nakon toga delegacije su posjetile šehidsko mezarje na Kovačima gdje je prvo položeno cvijeće ispred zajedničkog spomen-obilježja, kao i pored mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Delegacije su obišle spomen-obilježja Vječna vatra i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine gdje su odali dužnu počast za 1.601 ubijeno dijete tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva.

Maloljetni borci

Prema protokolu nakon toga je delegacija obišla i spomen-obilježje poginulim maloljetnim borcima Armije i MUP RBiH u Ulici Koševo. Ispred spomen-ploče na šehidskom mezarju na pomoćnom terenu stadiona Koševo i gradskim grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko također je položeno cvijeće, da bi delegacije na kraju obišle spomen-obilježje „Blekin potok“ u Aleji breza u Nahorevskoj ulici, te spomen-obilježje Oazu mira u Pionirskoj dolini.


Proučena Fatiha kod Vječne vatre. Općina Centar

U ime općinskih boračkih udruženja polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti poginulim pripadnicima 105. motorizovane brigade također su prisustvovali predstavnici porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, dobitnici najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, te pripadnici JOB-a, Patriotske lige, Zelenih beretki kao i članovi Udruženja maloljetnih boraca općine Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.