TOKOM PRODUŽENOG BORAVKA

Majka dječaka za "Avaz" opisala uznemirujući događaj: Djetetu su mi skinuli gaće na igralištu i ismijavali ga, učiteljica nigdje nije bilo

Skinuo mu je gaćice i ismijavao ga pred drugom djecom, opisuje uznemirena majka

Osnovna škola. Instagram

D. H.

31.5.2024

Jedna zabrinuta majka inicijala Dž. S. javila se redakciji „Dnevnog avaza“ kako bi ispričala neugodnu situaciju koja se desila njenom djetetu tokom produženog boravka u jednoj osnovnoj školi na Dobrinji.

- Učenika A.V. 1 .razreda natjerao je mog sina D.S. također iz 1. razreda da se „skine go“ na igralištu pred drugom djecom ukoliko želi da se nastavi družiti sa njim. Skinuo mu je gaćice i ismijavao ga pred drugom djecom. Uposlenice iz produženog boravka nisu bile prisutne u toku ovog incidenta, sve dok im druga djeca nisu prijavila šta se dešava na školskom dvorištu. Ovo je slučaj koji je otkriven od strane druge djece, dok učiteljice zaposlene u produženom boravku nisu bile prisutne. Iste su prekršile Ugovor o radu, te bi se trebale sankcionisati u što kraćem roku, kao i da im se zabrani bilo kakvo djelovanje u prosvjetnom sektoru – navodi za naš list.

Kaže da je o svemu obavijestila upravu škole te nadležne institucije te da se nada da će protiv odgovornih usposlenica škole biti poduzeta adekvatne mjere.

- Potrebno je uraditi kompletnu istragu o tome gdje su boravile sve zaposlene učiteljice u toku ovog incidenta. Živimo u vremenu u kojem svi svjedočimo posljedicama vršnjačkog nasilja, s toga je ovo vrlo ozbiljan problem. Pitanje je koliko je sličnih slučajeva o kojima se možda šuti, ili od strane djece ili od strane učiteljica. Uprava Kantonalne prosvjetne inspekcije, Federalne inspekcije rada, Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS, kao i Federalno ministarstvo obrazovanja su upoznati sa slučajem - navodi Dž. S.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.