JAJCE

Skokovi s Plivskog vodopada održat će se 17. avgusta

Radovi će prema jeftinijoj ponudi koštati 34.000 KM i u potpunosti će ih finansirati Općina Jajce

Skokovi s vodopada u Jajcu su za kratko vrijeme postali čuvena turistička atrakcija

Piše: E. CRNKIĆ

29.5.2019

Srednjovjekovni i kraljevski grad Jajce ugostit će ove godine hiljade turista iz zemlje i svijeta, a neki od lokalnih hotela već su zaprimili i prve rezervacije.

Brojni spomenici

Okosnicu turističke ponude u ovom gradu čini kulturno-povijesna baština, prirodni ambijent i događaji u turističkoj sezoni. Jedna od manifestacija koja je za kratko vrijeme postala čuvena turistička atrakcija su skokovi sa 21 metar visokog vodopada. Skokovi su održani četiri godine zaredom, a lani su otkazani pa su se mnogi bojali da se to ne desi i ove godine.

Ovogodišnji skokovi s Plivskog vodopada održat će se 17. avgusta ako sve bude teklo prema planovima organizatora. Radovi na čišćenju bučnice prema jeftinijoj ponudi koštat će oko 34.000 KM i u potpunosti će ih finansirati Općina Jajce.



Brtan: Kompliciran i težak posao

- Već sam ranije u više navrata izjavio da će se skokovi s vodopada sigurno održati, premda sam znao da će to biti kompliciran i težak posao - kazuje nam Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Sigurnosni razlozi

On podsjeća da prošle godine skokovi nisu održani zbog sigurnosnih razloga, jer se ispod vodopada nataložila velika količina pijeska, kamenja i mulja.

Na prilazima vodopadu počele su pripreme za uređenje staza te čišćenje ruševina kuće u parku koja će biti pretvorena u atraktivni ugostiteljski objekt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.