TUZLA

Velika potražnja, a slaba ponuda drva za ogrjev

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo, ali i otvaranja fabrika za proizvodnju peleta

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

5.9.2018

Ljeto se polako bliži kraju, a oni koji još nisu kupili drva, kako trenutno stvari stoje, možda će i ostati bez njih. Trgovci drvima u Tuzli jučer su nam kazali kako je situacija veoma ozbiljna. Potražnja je ogromna, ali drva nema.

Sječa šuma

Do velikog nedostatka drva je došlo zbog izvoza u inozemstvo, ali i otvaranjem fabrika za proizvodnju peleta. Također, nestašici je doprinijela i nekontrolirana sječa šuma.

Ulična prodaja drva na tuzlanskim ulicama

Metar drva s prijevozom košta oko 85 do 90 KM. Cijepana drva skuplja su u prosjeku za desetak maraka. Zbog nedostatka novca sve je više građana koji kupuju drva na vreće.

- Došao sam da pogledam koliko košta ogrjev, imam tročlanu porodicu, malu bebu i za naše domaćinstvo potrebno je oko tri tone uglja i 2 metra drva. Cijene ogrjeva su visoke, a ja sam demobilisani borac i penzioner – kazao nam je Fehim Omerović.

Cijene uglja 

Omerović: Potrebni ugalj i drva

Što se tiče uglja, situacija je zadovoljavajuća. U Rudniku Kreka tona uglja košta 115 KM bez prijevoza, a u Rudniku mrkog uglja Banovići 144 marke.

Tona peleta 350 KM  

Mnogi se odlučuju za grijanje na pelet, za kojim i ove godine vlada velika potražnja. U firmi „Trgovir“ tona peleta košta 350 KM. 

quote
<p><span style="background-color: initial;">Nestašici drva je doprinijela i nekontrolirana sječa šuma&nbsp;&nbsp;</span><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.