KRIMINAL

Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora GIKIL-a

Optužnica podignuta i protiv ove firme

GIKIL: Firma propustila da izvrši obavezu koja je navedena u okolišnoj dozvoli. Arhiv

E. Sk.

7.1.2019

Tužilaštvo TK 25. decembra prošle godine podiglo je optužnicu protiv Debasiša Gangulija (Debashis Ganguly), bivšeg direktora ''Global Ispat Koksne Industrije Lukavac'' (GIKIL), zbog sumnji da je počinio krivično djelo onečišćenje okoliša. Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu Lukavac na potvrđivanje, a Tužilaštvo TK još nije dobilo bilo kakav odgovor.  

U međuvremenu je Ganguli podnio ostavku na mjesto generalnog direktora GIKIL-a i s pasošem, koji mu je vraćen nakon isteka mjera zabrane, napustio je BiH te se trenutno, prema nepotvrđenim informacijama, nalazi u Velikoj Britaniji.

- Debasišu Ganguliju se zbog sličnog krivičnog djela sudilo u Srbiji, ali u odsustvu. No, naše procesno zakonodavstvo ne poznaje mogućnost suđenja u odsustvu. Bez njegovog prisustva u sudnici nije moguće voditi postupak – kaže Vedran Alidžanović, tužilac Tužilaštva TK.

Optužnica je, osim protiv Gangulija, podignuta i protiv GIKIL-a kao pravnog lica. Ukoliko dođe do razdvajanja predmeta, moguće je da se sudi GIKIL-u kao pravnom licu zato što u roku od pet godina po dobivanju okolišne dozvole od resornog federalnog ministarstva nije investirao 111 miliona KM u zaštitu okolice.

- Oni su propustili da izvrše obavezu koja je navedena u okolišnoj dozvoli i zbog toga su onečistili okoliš štetnim i otrovnim polutantima i do 150.000 više od dozvoljenih vrijednosti – kaže Alidžanović.

Tužilaštvo TK je, podsjećanja radi, tražilo određivanje mjera pritvora za Gangulija. No, Općinski sud je uveo mjere zabrane, odnosno oduzeo mu je putnu ispravu. Kada je istekla ta mjera, Tužilaštvo TK je zatražilo produživanje, ali je Sud, vođen činjenicom da mu je produžen menadžerski ugovor i boravišna dozvola, odlučio vratiti pasoš Ganguliju. Neposredno nakon toga on je napustio BiH i nije dostupan organima gonjenja BiH te će, vjerovatno, za njim biti raspisana međunarodna potjernica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.