DOBOJ-ISTOK

U septembru u nove školske klupe sjeda 50 učenika

U novom objektu nastavu će pohađati učenici od prvog do četvrtog razreda, a stariji učenici nastavljaju školovanje u OŠ Lukavica

Završena zgrada četverogodišnje škole

H. ČALIĆ

13.3.2019

Selo Lukavica Rijeka, koje je prije 20 godina pripalo općini Doboj-Istok, prvi put će dobiti vlastitu školu.

Donesena odluka

Ovo selo s oko hiljadu stanovnika nikad u svojoj historiji nije imalo školu. Do 1964. godine učenici iz ovog sela su nastavu pohađali u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Sjenini Rijeci (danas RS), a poslije toga usmjeravani u Osnovnu školu u gračaničkom naselju Lukavica (FBiH).

 I danas 50 učenika od prvog do četvrtog razreda te 90 od petog do devetog razreda pohađa nastavu u Osnovnoj školi “Lukavica” putujući oko četiri kilometra opasnim regionalnim putem.


Učenici će imati i fiskulturnu salu

- Inicijativu da dobijemo svoju školu smo podnijeli Općini Doboj-Istok i Općinsko vijeće je prošle godine donijelo odluku o osnivanju nove obrazovne ustanove. Izgradnja odlično napreduje, učionice su završene, a djeca će imati i salu za tjelesni odgoj. Svi smo se uključili u projekt, naprimjer, mještani sela rado donose majstorima hranu - kaže predsjednik Mjesne zajednice Lukavica Rijeka Tajib Alihodžić.

Dodaje da će u novoj školi nastavu pohađati učenici od prvog do četvrtog razreda, a stariji će školovanje nastaviti u OŠ „Lukavica“.

 Zajedničko finansiranje

Sekretar MZ Zijad Zahirović kaže da će škola vrata, najvjerovatnije, otvoriti u septembru, s početkom nove školske godine. Gradnju finansiraju Općina Doboj-Istok i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

 Novi projekt 

Lukavica Rijeka nekada je bila zanemarena, a danas ima novi Dom kulture, spomen-obilježje, sportski poligon, džamiju s dvije munare, asfaltirane puteve, dovoljno pitke vode. Zahirović dodaje da će nakon izgradnje škole novi projekt biti regulacija korita rijeke Lukavice kako bi se spriječilo plavljenje naselja.


Alihodžić i Zahirović: Veliki uspjeh

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.