RAMAZAN

Mubarek dani su velika radost

Zbog pandemije, vjernici u mubarek danima ramazana namaze i teravije klanjaju kod kuće

Džamija u Lukavici Rijeci: Uloženo 850.000 KM. H. Čalić

Piše: H. Čalić

2.5.2021

Na obroncima Trebave, u podnožju brda Becanj, živi oko 400 porodica u selu Lukavica Rijeka. Teritorijalno pripada općini Doboj-Istok, odnosno Tuzlanskom kantonu. Posjetili smo u ovim ramazanskim danima ovo selo vrijednih i čestitih ljudi.

Kako su nam rekli, vjera zauzima važno mjesto u njihovim životima, a tako je otkad je davne 1892. godine sagrađena mala džamija od šepera, koja je do sada tri puta obnovljena.

Vjerski život

- Ponosan sam na svoje džematlije. Bore se i vrijedno rade u svojim porodicama. Uređuju avlije i vjerski žive. Imamo više od 400 članova u džematu. Godine 2007. odlučili smo sagraditi veću, bolju, modernu, nama najljepšu džamiju. Odziv džematlija je bio iznad svih očekivanja, pa smo u novu džamiju s dvije munare i svim pratećim sadržajima uložili 850.000 KM i otvorili je 1. septembra 2012. godine - kazao nam je Suad ef. Alihodžić, koji je već 30 godina imam u ovom džematu.

Zbog pandemije, vjernici u mubarek danima ramazana namaze i teravije klanjaju kod kuće. Ef. Alihodžić ponosan je i na polaznike mektepske škole jer ih je do sada 20 završilo medresu.

Ef. Alihodžić: Trideset godina imam. Avaz

U Lukavici Rijeci živi i porodica Ferida Hodžića, a ramazanski dani za njih predstavljaju veliku radost. Stariji sin Aziz je druga godina FIN-a u Zenici, a mlađi, petnaestogodišnji Muradif završava osnovnu školu.

Muradif je rođen s teškim oboljenjem kičme, koja mu je, kako je rastao, savijala leđa. Prije tri godine, uz pomoć dobrih ljudi, dječak je operirao kičmu u klinici u Turskoj. Prije i poslije operacije, uz redovne školske obaveze, dječak je pohađao mektepsku nastavu, bio je na brojnim takmičenjima učača Kur'ana u mlađim kategorijama i pobjeđivao. Od Rijaseta Islamske zajednice BiH dobio je certifikat mujezina.

Toliko ljubavi

- Muradif je naš ponos. Ima tako melodičan glas, uči Kur'an s toliko ljubavi i posvećenosti, da nemam riječi kojom bi ga pohvalio. Za njega se čulo u cijeloj regiji. Kad on uči Kur'an, u džamiji nastane tajac, a padne i pokoja suza - govori nam ef. Alihodžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.