DOBOJ-ISTOK

Rasimu Hodžiću ostvaruje se želja: Raj na zemlji vrijedan milion maraka već privlači posjetioce

Do vodenice smo sagradili put, korito rijeke Lukavice u dužini od 300 metara, kaže Hodžić

Vodenica obnovljena i melje žito. H. Čalić

H. Čalić

3.9.2023

Rasim Hodžić, koji već 30 godina živi u Njemačkoj, u svom selu Lukavici Rijeci u općini Doboj-Istok gradi raj na zemlji vrijedan milion maraka. Naime, Hodžić gradi etno-selo koje će biti mjesto druženja, okupljanja i zabave kako domaćeg stanovništva tako i stranih gostiju. Kako kaže Hodžić, napokon mu se ostvario dugogodišnji san.

Netaknuta priroda

- Kupio sam od rođaka zemlju koja je prodavana 25 godina i nije prodata. Bila je moja nafaka, pretplatio sam je, ali se u glavi odmah rodila ideja. Dvadeset i šest dunuma zemljišta i šume, netaknuta priroda, rijeka Lukavica, kao da su mi šapnuli da ovdje treba graditi etno-selo. Našao sam dobre majstore, ljude s idejama. Počeli smo graditi objekt po objekt, sve u tradicionalnom stilu - priča Hodžić.

Kako kaže, krenuli su od stare vodenice - potočare, koju su renovirali.

Hodžić: Ljudi s idejama. H. Čalić

 Rekao sam, neka je koristi narod, neka melje žito. Do nje smo sagradili put, korito rijeke Lukavice u dužini od 300 metara također smo doveli u red po zakonima ekologije - kaže Hodžić te dodaje da se grade mostovi i mostići, bazeni za patke, guske, igralište za djecu...

Pored rijeke

Ovih ljetnih dana narod okolnih naselja, pa i iz udaljenih gradova, pohrlio je da vidi „čudo“ u Lukavici Rijeci. Da vidi mostove i mostiće, kućice i bazene za patke, guske, paunove, igralište za djecu, vodenicu.

- Ovdje je posebno lijepo u večernjim satima. Zamislite pored rijeke u prirodi provesti vrijeme. Odmor za dušu - govori Rasim.

Radovi na motelu

Rasim Hodžić kaže da je sada na redu da dovrši motel. Tu će se moći naručiti riblji specijaliteti, a uskoro će u ovom kompleksu svoje mjesto naći i stara bosanska čardaklija. Do sada je ovaj poduzetnik u etno-selo uložio oko 800.000 KM, a cjelokupna investicija će koštati oko milion maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.